Algemene voorwaarden club, verenigingen en stichtingen
Definities
In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:
De Loterij: de VriendenLoterij N.V.; Het Goede Doel: iedere club, vereniging of stichting met wie de Loterij een Overeenkomst aangaat;
Overeenkomst: de overeenkomst die tussen de Loterij en het Goede Doel tot stand komt op het moment dat de Loterij per email aan het Goede Doel heeft bevestigd dat de samenwerking tot stand is gekomen, inclusief elke wijziging of aanvulling op die Overeenkomst, alsmede (rechts)handelingen voor het aangaan of ter uitvoering van die Overeenkomst, alsmede alle (rechts)handelingen die met een en ander verband houden.
Artikel 1: Toepasselijkheid
1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op en maken deel uit van iedere Overeenkomst.
2. Van toepassing is steeds de laatste versie van deze algemene voorwaarden zoals gepubliceerd op deze webpagina.
3. Eventuele algemene voorwaarden van het Goede Doel zijn niet van toepassing.
4. Indien een of meer bepalingen van deze algemene voorwaarden nietig zijn of vernietigd worden, blijven de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden volledig van toepassing. Het Goede Doel en de Loterij treden alsdan in overleg om nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige c.q. vernietigde bepalingen overeen te komen, waarbij zoveel mogelijk het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepaling(en) in acht worden genomen.
Artikel 2: Juistheid informatie en uitkeringen
1. Het Goede Doel is verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens die zij aan de Loterij verstrekt ten behoeve van de Overeenkomst (waaronder maar niet uitsluitend bankrekeninggegevens). Het Goede Doel dient de Loterij zo spoedig mogelijk van fouten en/of wijzigingen op de hoogte te stellen.
2. Het Goede Doel garandeert dat zij tijdig een kopie van het bankafschrift van het Goede Doel aan de Loterij verstrekt ten behoeve van het ontvangen van de uitkering zoals nader beschreven in artikel 2 lid 3 en lid 4.
3. Deelnemers van de Loterij kunnen geoormerkt meespelen voor het Goede Doel. Jaarlijks komt minimaal 40% van het inleggeld van meespelende geoormerkte loten op basis van 14 trekkingen ten goede van het Goede Doel.
4. Het Goede Doel ontvangt de toekomende uitkering voor het eerst na het eerste volledige kalenderkwartaal na toetreding van het Goede Doel en vervolgens per kalenderkwartaal, steeds binnen twee maanden na het einde van het kwartaal, mits er geoormerkte loten meespelen voor dat Goede Doel.
5. Indien de betaalpoging om welke reden dan ook mislukt (bijvoorbeeld wanneer de bank van het Goede Doel de betaling niet accepteert), is de Loterij bevoegd, maar niet verplicht, nog minimaal één betaalpoging te doen plaatsvinden.
6. De Loterij zal jaarlijks het onder artikel 2 lid 3 genoemde percentage bepalen en schriftelijk aan het Goede Doel kenbaar maken. De Loterij zal bij de bepaling van dit percentage uitgaan van de hiervoor door de overheid gestelde ondergrens.
7. De afdracht zal worden aangewend voor specifieke projecten van het Goede Doel.
Artikel 3: Activiteiten
1. Het Goede Doel garandeert zijn activiteiten nu en in de toekomst uitsluitend in het algemeen belang te verrichten en dat met de door het Goede Doel te ontvangen opbrengsten van de Loterij geen commercieel belang van oprichters, bestuurders of anderszins bij het Goede Doel betrokkenen wordt gediend.
2. Bij de organisatie van een activiteit door het Goede Doel, waarbij de Loterij een faciliterende rol heeft (bijv. bij een belactie), informeert Het Goede Doel haar leden te allen tijde voorafgaand aan de activiteit over de rol van de Loterij.
Artikel 4: Besteding en controle
1. Indien het Goede Doel de ontvangen uitkeringen geheel of gedeeltelijk niet besteedt of besteed heeft aan doeleinden van algemeen belang, is de Loterij bevoegd de reeds toegekende bedragen terug te vorderen en de toekomstige bedragen niet uit te betalen.
De Loterij is op elk moment bevoegd tot het controleren van de statuten of het uittreksel van de Kamer van Koophandel alsmede tot het controleren of de door haar uitgekeerde gelden worden besteed aan het algemeen belang. Het Goede Doel verplicht zich aan deze controle mee te werken.
2 .Vanaf het moment dat het Goede Doel 250 of meer voor het Goede Doel meespelende geoormerkte loten bij de Loterij heeft, zal de Loterij het Goede Doel hiervan schriftelijk op de hoogte stellen. Het Goede Doel zal daarop binnen een maand na dagtekening van deze schriftelijke mededeling aan de Loterij een uittreksel van de Kamer van Koophandel en voor zover van toepassing een kopie van de statuten van het Goede Doel opsturen. Voorts stelt het Goede Doel de Loterij gedurende de periode dat de Overeenkomst van kracht is op de hoogte van eventuele wijzigingen in de statuten van het Goede Doel.
3. Vanaf het moment dat het Goede Doel 500 of meer voor het Goede Doel meespelende geoormerkte loten bij de Loterij heeft, zal de Loterij het Goede Doel hiervan schriftelijk op de hoogte stellen. Het Goede Doel zal daarop binnen een maand na dagtekening van deze schriftelijke mededeling aan de Loterij een uittreksel van de Kamer van Koophandel en voor zover van toepassing een kopie van de statuten van het Goede Doel opsturen. Voorts stelt het Goede Doel de Loterij gedurende de periode dat de Overeenkomst van kracht is op de hoogte van eventuele wijzigingen in de statuten van het Goede Doel. Vanaf het boekjaar waarin sprake is van 500 of meer meespelende geoormerkte loten, geeft het Goede Doel de Loterij jaarlijks inzicht in de besteding van de door haar van de Loterij ontvangen gelden. Dit heeft plaats door directe toezending van haar jaarverslag en haar jaarrekening (of financiële verantwoording op jaarbasis). Het Goede Doel draagt er zorg voor dat haar jaarverslag en jaarrekening jaarlijks uiterlijk op 1 oktober van het jaar volgend op het desbetreffende boekjaar door de Loterij is ontvangen. Vanaf het moment dat de van de Loterij ontvangen gelden op jaarbasis hoger zijn dan € 250.000,- dient de jaarrekening te zijn voorzien van een accountantsverklaring.
Artikel 5: Toelating van het Goede Doel
1. De Loterij beslist over de toelating van het Goede Doel als begunstigde ten behoeve waarvan deelnemers geoormerkt kunnen meespelen bij de Loterij.
2. Het is niet mogelijk voor organisaties met een overwegend religieuze of politieke doelstelling om begunstigde te zijn ten behoeve waarvan deelnemers geoormerkt kunnen meespelen bij de Loterij.
Artikel 6: Bestand van deelnemers
1. De Loterij houdt tijdens de duur van de Overeenkomst een bestand van deelnemers bij, met inachtneming van de wet- en regelgeving inzake privacy en gegevensbescherming.
2. Het Goede Doel is niet gerechtigd tot inzage in dit bestand of het verkrijgen van kopieën daarvan. De Loterij administreert onder meer welk goed doel een deelnemer heeft aangegeven te willen ondersteunen door diens deelname aan de Loterij.
3. De Loterij kan deze werkzaamheden- onder haar verantwoordelijkheid – uitbesteden met inachtneming van de wet- en regelgeving inzake privacy en gegevensbescherming.
Artikel 7: Duur en opzegging
1. De Overeenkomst is aangegaan voor onbepaalde tijd en kan zonder opgaaf van redenen schriftelijk worden opgezegd met inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden.
Artikel 8: Bijzondere gronden voor beëindigen Overeenkomst
1. Een partij heeft het recht de Overeenkomst bij aangetekend schrijven met onmiddellijke ingang te beëindigen in een van de volgende gevallen:
1a. de andere partij komt een van haar verplichtingen uit de Overeenkomst inclusief deze algemene voorwaarden niet na binnen één maand na schriftelijke aanmaning daartoe;
1b. de andere partij wordt in staat van faillissement verklaard, vraagt surseance van betaling of faillissement aan, neemt een besluit tot liquidatie of staakt haar normale activiteiten;
1c. op een of meer vermogensbestanddelen van de andere partij wordt beslag gelegd, welk beslag de activiteiten van die partij ernstig in gevaar brengt en een dergelijk beslag niet binnen één maand, al dan niet tegen het stellen van zekerheid, wordt opgeheven;
1d. wanneer de omstandigheden zodanig veranderd zijn dat de doelstellingen en/of de goede naam van de partij is aangetast;
1e. het Goede Doel heeft zijn statuten of werkwijze zodanig gewijzigd dat hij niet meer is te beschouwen als (rechts)persoon die een algemeen belang nastreeft;
1f. als de vergunning van de Loterij (geheel dan wel gedeeltelijk) wordt ingetrokken of materieel gewijzigd.
2. Komt het Goede Doel de garantie gegeven in artikel 3 lid 1 niet na, dan eindigt de Overeenkomst met onmiddellijke ingang. Het Goede Doel is in dat geval verplicht al datgene aan de Loterij terug te betalen wat aan het Goede Doel is voldaan vanaf het tijdstip dat die garantie niet werd nagekomen.
Artikel 9: Na einde Overeenkomst
1. Het Goede Doel heeft nadat de Overeenkomst geëindigd is geen recht meer op uitkeringen van de Loterij – met uitzondering van datgene wat de Loterij hem verschuldigd was op het moment dat de Overeenkomst eindigde. Dat wordt het Goede Doel overeenkomstig het in artikel 2 bepaalde nog nabetaald. De resterende opbrengsten worden door de Loterij aangewend voor uitkering aan haar overige goede doelen.
Artikel 10: Toepasselijk recht en bevoegde rechter
1. Op elke Overeenkomst tussen het Goede Doel en de Loterij, inclusief deze algemene voorwaarden, alsmede de uitleg en uitvoering daarvan is Nederlands recht van toepassing.
2. Geschillen ontstaan en betrekking hebbend op de totstandkoming en/of uitvoering van de Overeenkomst tussen het Goede Doel en de Loterij, inclusief deze algemene voorwaarden, worden beslecht door de bevoegde rechter te Amsterdam.