Fries Museum

Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje 'buitenland in Nederland'.

Over de elf steden en het platteland, de haat-liefde verhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. Het zwaard van vrijheidsstrijder Grutte Pier, oude kostuums, bodemschatten uit de Friese terpen, de nalatenschap van exotische danseres en mogelijke dubbelspion Mata Hari, hedendaagse beeldende kunst en nog veel meer. Samen vertellen ze het verhaal van Friesland.

Vanaf 1881 zat het Fries Museum gevestigd aan de Turfmarkt in Leeuwarden. Destijds begon het in het Eysingahuis en in ruim 130 jaar tijd heeft het museum zich uitgebreid naar aangrenzende gebouwen. De nieuwe bestemming werd het Wilhelminaplein, in hartje binnenstad. Een open en stoer gebouw met een enorm overkoepelend dak dat wordt gedragen door metershoge robuuste kolommen. Architect Henket omschrijft het als een tijdloos gebouw, een gebouw dat met beide benen op de grond staat, geen opsmuk kent en eigenzinnig is. In die zin typisch Fries!

Collectie

De gehele museumcollectie omvat ongeveer 173.000 voorwerpen. Dit is de Collectie Fryslân die onder andere een textielcollectie, kunstnijverheid, oude en moderne kunst, archeologische terpenvondsten omvat. De collectie van het museum vertelt de verhalen van Friesland en zijn bewoners. De objecten lopen uiteen van moderne kunst tot aan archeologische vondsten. Van de bustehouder van Mata Hari tot aan het zwaard van Grutte Pier. De kunst, cultuur en de geschiedenis van Friesland komt tot leven in het Fries Museum. De collectie kan ook online worden bekeken.

De VriendenLoterij steunt het Fries Museum sinds 2008. Het Fries Museum benut dit bedrag voor de inrichting en presentatie van de collectie.

Fries Museum
Gesteund sinds
2008
Algemeen
€ 200.000,-
Door deelnemers gekozen
€ 164.228,-
Ontvangen 2021
€ 364.228,-

Speel mee en steun Fries Museum

Maandelijks gaat minimaal 40% van de inleg van uw lot naar het goede doel van uw keuze

Ik wil meespelen