Bonnefanten

In het Bonnefanten komen oude en hedendaagse kunst bij elkaar. Het markante gebouw van de Italiaanse architect Aldo Rossi schittert aan de skyline van Maastricht.

Het is gelegen in het stadsdeel Céramique waar ook de hoofdingang ligt. Het Bonnefantenis een E-vormig gebouw van vier bouwlagen en een losstaande, gezichtsbepalende toren aan de Maas. De geheel met zink beklede toren is befaamd en heet cupola. Aldo Rossi, de architect beschouwde het museum als een kijkfabriek.

De collectie Oude Kunst omvat middeleeuwse sculpturen en Zuid- Nederlandse en Italiaanse schilderkunst uit de 16de en 17de eeuw. De collectie hedendaagse kunst toont werken van belangrijke vertegenwoordigers van Minimal Art, Conceptual Art en Arte Povera. Daarnaast bestaat de collectie van het museum uit werk van jonge opkomende kunstenaars uit de Euregio, hier hecht het Bonnefantenveel waarde aan. Naast de vaste collectie zijn er ook wisselende tentoonstellingen die voor een bepaalde periode te zien zijn.

De missie van het Bonnefanten is het presenteren en verzamelen van markante kunstgeschiedenissen en het tot stand brengen van verbindingen tussen kunstpraktijken en de gemeenschap. De belangrijkste publiekspijlers zijn educatie en participatie. Het Bonnefanten ziet het als een belangrijke verantwoordelijkheid om mensen van alle leeftijden te betrekken bij het museum en hen ook het besef bij te brengen dat kunst een onderdeel uitmaakt van onze culturele identiteit. Het is de bedoeling hen uit te dagen om kritisch na te denken over vraagstukken van kunst en de samenleving.

Bonnefanten
Gesteund sinds
2006
Algemeen
€ 200.000,-
Door deelnemers gekozen
€ 21.121,-
Ontvangen 2021
€ 221.121,-

Speel mee en steun Museumfabriek

Maandelijks gaat minimaal 40% van de inleg van uw lot naar het goede doel van uw keuze

Ik wil meespelen