Amsterdam Museum

Amsterdam, een wereldstad? Ja, en ook: klein, gezellig en eigenwijs. De stad van Johan Cruijff, Rembrandt, Ajax, de Wallen, de Verenigde Oost-Indische Compagnie en wiet. De hoofdstad van Nederland. Een 1000 jaar oude, waterrijke handelsstad waarbij ondernemerschap, creativiteit, burgerschap en vrijdenken centraal staan.

Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van Amsterdam. De bezoeker maakt een tijdreis door vijf eeuwen. Schilderijen van Rembrandt, Bol, Ruysdael en Saenredam worden afgewisseld met talloze gebruiksvoorwerpen van het alledaagse leven. Wereldberoemd is de Schuttersgalerij, een overdekte straat waar wandelaars en voorbijgangers gratis de enorme groepsportretten van de burgerwacht uit de zeventiende kunnen bewonderen. Maar ook de twintigste eeuw komt uitgebreid en 'multimediaal' aan bod, met hoogtepunten als een interactieve Witkar, een 'Ajaxtribune' en een Jordaancafé. Naast de vaste collectie organiseert het Amsterdam Museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, rondleidingen en evenementen.

Het Amsterdam Museum vroeger

Het museum is sinds 1975 gevestigd aan de Kalverstraat in een wel heel bijzonder gebouw. In de middeleeuwen was het Sint-Luciënklooster hier gevestigd en later vanaf 1578 het Burgerweeshuis. Hier woonden destijds honderden wezen wiens ouders veelal aan de pest waren bezweken. Als herinnering aan die tijd van het weeshuis zijn  de Regentenkamer en de wezenkastjes op de binnenplaats intact gelaten.

De schuttersgalerij is een overdekt straatje van de Begijnensteeg naar het museum. Dit is een van de weinige vrij toegankelijke ‘museumstraten’ ter wereld. In deze galerij hangen originele groepsportretten, gemaakt tussen 1530 en 2007.

Amsterdam Museum wordt gesteund sinds 2006. De bijdrage van de VriendenLoterij wordt geheel besteed aan de herinrichting van het museum, dat in de komende jaren stapsgewijs wordt uitgevoerd.

Amsterdam Museum
Gesteund sinds
2006
Algemeen
€ 200.000,-
Door deelnemers gekozen
€ 73.357,-
Ontvangen 2020
€ 273.357,-

Speel mee en steun Amsterdam Museum

Maandelijks gaat minimaal 40% van de inleg van uw lot naar het goede doel van uw keuze

Ik wil meespelen