Culturele partners van de VriendenLoterij

De VriendenLoterij steunt organisaties die werken op het terrein van cultuur en monumentenzorg in Nederland.

Alle toekenningen 2022 (PDF)

Kickstart Cultuurfonds

Meerjarig partner

Voor vele culturele organisaties was 2020 een zwaar jaar: theaters, muziekpodia en musea waren een groot deel van het jaar dicht en organisaties moesten zich aanpassen aan de 1,5 meter samenleving.

Lees meer

Match M12 Musea

Eenmalige schenking

12 Musea hebben de handen ineengeslagen voor een prachtig plan: een regionaal huwelijk tussen een topstuk uit het Rijksmuseum en de plaatselijke collectie.

Lees meer

Museum Het Rembrandthuis

Eenmalige schenking

In de bloei van zijn schilderscarrière woonde Rembrandt van Rijn in dit statige pand aan de Jodenbreestraat. De bezoeker dompelt zich onder in het leven van de grootste schilder van ons land, van zijn atelier tot de keuken en het rariteitenkabinet.

Lees meer

Limburgs Museum

Eenmalige schenking

Het Limburgs museum gaat de vaste presentatie vernieuwen en wil dat iedere inwoner van Limburg zich gerepresenteerd voelt. Dat doet het museum door de provincie in te trekken en Limburgers te vragen mee te denken, bijvoorbeeld via ‘Het Museum van Limburg’.

Lees meer

Stedelijk Museum Breda

Eenmalige schenking

De stad Breda herbergt het verhaal van het ontstaan van het huis Oranje-Nassau. Door toedoen van deze invloedrijke familie werd Breda na de Middeleeuwen een bourgondische renaissancestad. Het museum kan vertellen over de vrijheid van godsdienst en geweten en de vernieuwing van kunst en wetenschap.

Lees meer

Stevenskerk Nijmegen

Eenmalige schenking

Het zien van de monumentale Sint Stevenskerk in Nijmegen betekent voor de Nijmegenaar ‘thuiskomen’. Met steevast meer dan 125.000 bezoekers per jaar staat de Stevenskerk in de top 10 van best bezochte kerken van Nederland en volgend jaar viert zij haar 750-jarig jubileum.

Lees meer

Stichting Liniebreed Ondernemen

Eenmalige schenking

Forten, vestingwerken, waterlinies en bunkers. Nederland ligt er mee bezaaid. Deze getuigen van de roemrijke vaderlandse geschiedenis hebben veel verschillende functies, van museum tot wellness center.

Lees meer

Fortresse Holland

Eenmalige schenking

Lang niet iedereen kent het rijksmonumentale droogdok bij de oude haven van Hellevoetsluis. Het is een meesterwerk van Jan Blanken, beroemd waterbouwkundig ingenieur, en vormde samen met het vestingwerk het hart van het maritieme bolwerk dat Hellevoetsluis eens was.

Lees meer

Land Art Flevoland

Eenmalige schenking

In Flevoland bevindt zich een unieke collectie landschapskunstwerken. Uniek vanwege de kwaliteit, de ontstaansgeschiedenis én het voor land art relatief kleine oppervlak waarop ze te bezoeken zijn.

Lees meer

Nationaal Theaterweekend

Gekozen

Nederland viert theater met verrassende voorstellingen én vele gratis activiteiten, in meer dan 80 theaters in Nederland.

Lees meer

Beekse Bergen

Gekozen

Ontdek de prachtige natuur en kom oog in oog te staan met wilde dieren in het grootste wildlife safaripark van de Benelux!

Lees meer

Museum Plus Bus

Meerjarig partner

De Museum Plus Bus bezorgt ouderen een onvergetelijke dag in Nederlandse musea. De bus rijdt door het land om ouderen die niet makkelijk zelfstandig op pad kunnen, mee te nemen voor een cultureel uitstapje.

Lees meer

  • ...