Nationale Vereniging de Zonnebloem

Meer toegankelijkheid voor mindervaliden

20 november 2017 - Naar een pretpark, museum of Eredivisiewedstrijd? De meeste Nederlanders hoeven daar niet bij na te denken. Mindervaliden wel. Zij kunnen zo veel obstakels tegenkomen dat ze liever afzien van een leuk uitje. Mede dankzij uw bijdrage aan de VriendenLoterij komt daar snel verandering in.

Nationale Vereniging de Zonnebloem heeft namelijk met zestig grote en kleine vrijetijdslocaties in heel Nederland een convenant getekend. Zij hebben afgesproken dat ze vóór 2020 gaan zorgen dat terreinen en gebouwen nog beter toegankelijk worden voor rolstoel- en scootmobielgebruikers. Dit is mogelijk dankzij de schenking van € 574.000,- die de Zonnebloem van de VriendenLoterij heeft ontvangen.

Mystery guests

Wat houdt het Zonnebloemconvenant 'Samen maken we de Nederlandse vrijetijdssector beter toegankelijk' in de praktijk in? De zestig locaties, waaronder de Efteling, het Rijksmuseum, Paleis Het Loo en diverse stadions van Eredivisieclubs, worden bezocht door mystery guests.

Deze mystery guests zijn mindervaliden en Zonnebloemvrijwilligers die zelf gaan testen hoe toegankelijk de locatie is. Ook doet de Zonnebloem technische keuringen van faciliteiten en wordt gekeken naar de informatievoorziening.

Op basis van de uitkomsten adviseert de Zonnebloem de directies van de vrijetijdslocaties over verbeteringen. Ook krijgen medewerkers workshops op maat, waardoor ze beter leren omgaan met mindervalide bezoekers. Dit alles moet ervoor zorgen dat mensen met een lichamelijke beperking zonder zorgen kunnen genieten van hun dagje uit.

Zoals Yvonne de Paauw uit Schiedam. Zij is één van de mystery guests die op pad gaan en haar ervaringen zal delen. "Vaak zijn kleine aanpassingen al verbeteringen, waardoor ik er wél op uit kan. Hoe meer vrijetijdslocaties meedoen aan dit project, des te beter. Dan wordt een uitje een stuk makkelijker én leuker."

Ruim 1,4 miljoen mindervaliden

Nederland telt zo'n 1,4 miljoen inwoners met een lichamelijke beperking. De Zonnebloem helpt hen al bijna zeventig jaar om volop mee te doen in het maatschappelijk leven.

Lees hier meer over de Zonnebloem

Eredivisie
* Alle bekendmakingen volgen uit de maandelijkse trekking. Lees meer over de winkans en het reglement op www.vriendenloterij.nl/winkans. Prijzenschema onder voorbehoud van wijzigingen.