Prachtige initiatieven dankzij jouw steun.

Mede dankzij de trouwe steun van de deelnemers van de VriendenLoterij worden er in deze lastige coronatijd door onze goede doelen prachtige initiatieven opgezet. Enkele voorbeelden hiervan vind je op deze pagina.

Deelnemers bedankt!

SpiroNose blaastest

Hoe sneller je weet dat je corona hebt, hoe beter! De SpiroNose blaastest gaat hier een belangrijke rol in spelen. Deze blaastest wordt al ingezet om astma en COPD vast te stellen en wordt vanaf november ook gebruikt in teststraten om corona op te sporen. Het apparaat kan in de uitgeademde lucht binnen een minuut ‘ruiken’ of iemand besmet is met corona. De SpiroNose is mede ontwikkeld met financiële steun van het Longfonds. Er zitten veel voordelen aan de SpiroNose als coronatest.

Online beweegprogramma voor mensen met een beperking

In september trok de Dirk Kuyt Foundation door het land voor een live promotie van het (online) beweegprogramma TOPFIT. De foundation bezocht zorginstellingen, een dagbesteding en mytylschool om mensen en kinderen actief te laten (mee)sporten. Twee jaar geleden lanceerde de Foundation mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij het initiatief TOPFIT, een online beweegprogramma voor mensen met een beperking.

In Corona-tijd blijkt dit concept een uitkomst en steeg het aantal deelnemers online. TOPFIT op locatie Van Tilburg en Arnhem tot Tegelen werd er uitgebreid meegedaan met de oefeningen. Van gymzaal tot tuin en van jong tot oud. Het was fijn om weer samen te kunnen sporten! Bedankt aan alle mensen en kinderen die hebben meegedaan! Nieuwsgierig naar TOPFIT?

Corona Research Fonds

De academische fondsenwervende stichtingen in Amsterdam hebben het ‘Corona Research Fonds Amsterdam UMC’ in het leven geroepen. Tijd om de gebruikelijke en langdurige wegen te bewandelen om financiering voor onderzoeksvoorstellen rond te krijgen, is er momenteel niet. De klok tikt.

Doel van dit ‘Corona Research Fonds’ is om wetenschappers in Amsterdam UMC de kans te geven om sneller onderzoeken te kunnen starten in de strijd tegen het coronavirus. Een voorbeeld hiervan is het project PICS. PICS staat voor het Post Intensive Care Syndroom. Veel mensen die op de Intensive Care (IC) hebben gelegen blijven lang klachten houden. Deze klachten zien we terug bij patiënten met COVID-19, echter daarnaast zien we dat deze groep een heftigere reactie op inspanning laat zien.

In het Amsterdam UMC wordt hier, mede met financiering van het Corona Research Fonds, onderzoek naar gedaan om toekomstige patiënten beter te kunnen behandelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Dr. Juultje Sommers, fysiotherapeut en onderzoeker Amsterdam UMC. Afdeling Revalidatie Amsterdam UMC.

Nieuwe onderzoeken Hartstichting

De Hartstichting is één van de initiatiefnemers van een nieuw onderzoek dat gegevens van coronapatiënten in het ziekenhuis verzamelt. Hierdoor moet meer duidelijk worden over wie precies risico loopt en wat de beste behandeling is.

Er bestaat al een wereldwijde registratie. Cardiologen en ziekenhuizen gaan die nu aanvullen met gegevens van coronapatiënten uit Nederlandse ziekenhuizen. Hierdoor krijgen ze meer inzicht in de schade die het virus aanricht: bij gezonde mensen en bij mensen die al hartproblemen hebben.

Door de gegevens uit het ziekenhuis te koppelen aan de bestaande registratie in Nederland (NHR), kunnen artsen ook volgen hoe het herstel thuis verloopt. De Hartstichting is samen met huisartsen en cardiologen ook een onderzoek gestart om te onderzoeken hoe huisartsen hartpatiënten met corona beter behandelen. Hiermee wil de stichting de behandeling van hartpatiënten met corona verbeteren. Het gaat om patiënten die niet in het ziekenhuis liggen.

Doe de Beter Slapen Challenge

Bijna iedereen slaapt wel eens slecht. Dat kan gebeuren als je een spannende of drukke dag voor de boeg hebt of als je je bijvoorbeeld zorgen maakt vanwege de coronamaatregelen. Eén of twee dagen slecht slapen is niet erg, maar als je elke dag doodmoe wakker wordt kun je last hebben van slaapproblemen. Zeker een derde van de Nederlandse volwassenen heeft hiermee te maken.

Kom jij ook moeilijk of niet goed in slaap? Doe dan mee aan de nieuwe gratis Beter Slapen Challenge van MIND. Je krijgt dan 5 dagen op rij elke dag een e-mail met een uitdaging en tips voor een betere nachtrust.