Kaap Skil

In 2014 ontdekken Texelse duikers op de bodem van de Waddenzee een scheepswrak uit de 17e eeuw, waarin zich een schat aan rijkdom bevindt. Het meest in het oog springende object is een prachtige zijden japon, die volledig bewaard is gebleven.

Museum Kaap Skil, op steenworp afstand van de vindplaats van dit zogenaamde Palmhoutwrak, zal de zeldzame en uiterst kwetsbare collectie tentoonstellen. Hiervoor moet het museum aangepast worden, zodat de collectie veilig kan worden getoond. Het museum grijpt deze renovatie aan om ook de verhaallijn van het museum te veranderen en de geschiedenis van meerdere kanten te belichten. Naast rijke koopmannen komen nazaten van tot slaaf gemaakten, hardwerkende vrouwen en arme zeelieden aan het woord. Ook wordt de vernieuwing van het museum aangegrepen om de toegankelijkheid van het museumgebouw te verbeteren.

Het bedrag voor deze grootschalige vernieuwing heeft het museum bijna bij elkaar. Met de bijdrage van de VriendenLoterij is Museum Kaap Skil vrijwel klaar om de Palmhoutcollectie te kunnen verwelkomen.

Kaap Skil, Texel
Eenmalige bijdrage 2020
€ 275.000,-