Over Planet First!

De Goede Doelen Loterijen zijn maatschappelijk gedreven organisaties. Wij willen de wereld een stukje mooier maken door het werk van goededoelenorganisaties te steunen en bekendheid te geven aan hun werk. Of dat nu gaat over cultuur, het klimaat, gezondheid, sociale cohesie, het bestrijden van armoede of over mensenrechten.

De kansen voor ontwikkeling zijn nu nog ongelijk verdeeld over de wereld. Gelukkig zijn er wereldwijd non-profitorganisaties en mensen die hard werken om dit te veranderen. Ze verdienen onze steun en hebben structurele financiering en aandacht voor hun werk nodig.

Vanuit dit perspectief lanceerde Novamedia in 1989 de Nationale Postcode Loterij. Al snel volgden de BankGiro Loterij, VriendenLoterij, Svenska PostkodLotteriet en People’s Postcode Lottery. Deze organisaties vormen samen de Goede Doelen Loterijen.

Meer dan 25 jaar later is ons streven om bij te dragen aan idealen sterker dan ooit. De wereld heeft behoefte aan een sterk maatschappelijk middenveld. Onze Goede Doelen Loterijen dragen bij aan idealen op hun eigen, leuke manier. Of zoals de Amerikaanse professor Richard Thaler zei: “You are making good citizenship fun”. We beschouwen dit nog steeds als een groot compliment.

Grootste fondsenwerver ter wereld

In 1990 doneerden we € 3,2 miljoen aan goede doelen. In 2014 doneerden we iedere twee dagen € 3,2 miljoen, het hele jaar door. Samen met al onze collega’s in Nederland, Zweden en Groot- Brittannië, slaagden we er in 2014 in om meer dan € 581 miljoen voor het goede doel op te halen. Dit maakt ons de grootste fondsenwerver ter wereld.

Wij zijn ons ervan bewust dat we geen gemiddelde organisatie zijn. Als een vroeg voorbeeld van een social enterprise zoeken we continu en met veel toewijding naar manieren om onze dagelijkse praktijk te verduurzamen.

Jaarverslag Planet First!

In het jaaroverzicht van Planet First! leest u over onze duurzaamheidsprestaties, met de nadruk op enkele focusgebieden. Van het op een verantwoorde manier organiseren van onze Goede Doelen Loterijen, het beperken van onze negatieve impact op het milieu en het betrekken van onze mensen, tot het creëren van positieve impact in de toeleveringsketen.

De wereld om ons heen verandert snel, zowel voor onze beneficiënten en het belangrijke werk dat ze doen, als voor onze loterijen, met als voorbeeld de opening van de Europese kansspelmarkt. Met betrekking tot deze kwestie deelden we onze zorgen -met stakeholders vanuit de overheid over de mogelijke negatieve effecten op de fondsenstroom richting goede doelen en op verantwoorde praktijken in de kansspelmarkt.

Om ervoor te zorgen dat we ons richten op de meest relevante onderwerpen en uitdagingen gaan we onze Planet First!-strategie updaten in 2015, samen met onze stakeholders. Uiteindelijk draait alles wat we doen, denken en geloven om ons primaire doel - het creëren van betere wereld.

Download het jaarverslag 2014 van Planet First!

Planet First!

Lees meer over Planet First! in ons jaarverslag.

Download het jaarverslag 2014 van Planet First!

VriendenLoterij Jaarverslag van 2014

Jaarverslagen

Onze jaarverslagen zijn digitaal door te bladeren. Zoom in op artikelen, bekijk filmpjes van prijswinnaars of lees meer over onze goede doelen.

Bekijk het jaarverslag van 2018