Rob Pieters

Toponderzoek en topzorg

Het wordt Europa's grootste kinderoncologisch centrum en zal onderzoek en behandeling van kinderkanker nog sneller vooruit helpen. Het Prinses Máxima Centrum, dat in 2017 haar deuren opent tegenover het Wilhelmina Ziekenhuis in Utrecht, is volgens mede-initiatiefnemer Prof. Dr. Rob Pieters 'het begin van een grote ontwikkeling'.

Prof. Dr. Rob Pieters: "In mijn werk als kinderoncoloog word ik dagelijks geconfronteerd met de verschrikkelijkste droom die voor ouders werkelijkheid kan worden: een kind met kanker. Terwijl de kinderen zelf soms nauwelijks beseffen welk lot hen treft, of de realiteit tegemoet treden met een vitaliteit waar u en ik niet tegenop kunnen, redt nog steeds 1 op de 4 het niet. Ik kan u verzekeren dat ieder kind dat het niet redt, je als arts en onderzoeker nóg fanatieker maakt."

Eén locatie

Rob Pieters

"Onderzoek en behandeling zijn echter complex. Iedere kankersoort is anders en research wordt steeds gespecialiseerder. Ontwikkelingen gaan bovendien zo snel dat geen enkele arts alles bij kan houden. Nu vindt onderzoek in ons land plaats in verschillende centra, waardoor kennis versnippert en we minder snel vooruit gaan dan we zouden willen, en kúnnen."

"We kunnen als medische wereld al ongelofelijk veel, maar alle expertise op één locatie betekent dat we nóg sneller kunnen schakelen. En dus meer kinderen met kanker genezen."

Pieters vervolgt: "In het Prinses Máxima Centrum worden vanaf 2017 de beste zorg, onderzoeksmethodes en specialisten gebundeld. Zo komen we steeds dichter bij de 95% en uiteindelijk 100% genezingskans waar we als artsen zo hard aan werken."

"We hebben de ambitie om in 2020 tot de vijf beste kinderoncologische research-instituten van de wereld te behoren en te beschikken over een internationaal erkende topopleiding tot kinderartsoncoloog om wereldwijd talent aan te trekken. Kinderen met kanker moeten in Nederland kunnen rekenen op de beste behandeling en zorg die wij hen als medisch specialisten kunnen bieden. En dit gaat gebeuren!"

Dankbaar voor KiKa

"Met ons mee strijdt KiKa. KiKa werft fondsen voor onderzoek naar kinderkanker en zonder hen zou het Prinses Máxima Centrum er niet komen. Als vriend van KiKa zet ook de VriendenLoterij zich in voor de realisatie van het centrum. Een loterij waarbij deelnemers kans maken op prijzen en de helft van ieder verkocht lot rechtstreeks naar de bouw van ons research instituut gaat."

"Dat deze methode werkt voor fondsenwerving bewijst het feit dat Stichting KiKa sinds 1998 ruim 500 miljoen euro hebben geschonken aan organisaties die zich inzetten voor het welzijn van mensen. Wij zien dit initiatief daarom met grote dankbaarheid en spanning tegemoet!"

"Als ouders en artsen willen we uiteindelijk maar één ding: alle kinderen met kanker genezen met zo min mogelijk bijwerkingen. Zo simpel is het. Maar daar hebben we de steun van heel Nederland bij nodig."

Lees meer over KiKa

Prof. dr. Rob Pieters (54 jr.) studeerde Bewegingswetenschappen en Geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij werd opgeleid tot kinderoncoloog aan het VUmc, AMC en LUMC en benoemd tot hoogleraar en hoofd van de kinderoncologie in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Naast patiëntenzorg en research was hij betrokken bij de optimalisatie van de zorg voor kinderen met kanker, zowel nationaal als internationaal. Als een van de oprichters van SKION (Stichting KinderOncologie Nederland) was hij tevens nauw betrokken bij de oprichting van KiKa. Rob Pieters is mede-initiatiefnemer en vanaf 1 november 2013 bestuurslid van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.

VriendenLoterij Jaarverslag van 2014

Jaarverslagen

Onze jaarverslagen zijn digitaal door te bladeren. Zoom in op artikelen, bekijk filmpjes van prijswinnaars of lees meer over onze goede doelen.

Bekijk het jaarverslag van 2017