Boudewijn Poelmann Novamedia Goede Doelen Loterijen VriendenLoterij

Boudewijn Poelmann

Boudewijn Poelmann (1949) werkt als fondsen- en ledenwerver bij Novib voordat hij in 1983 Novamedia opzet. Samen met drie vrienden is hij de bedenker en oprichter van de Nationale Postcode Loterij.

Poelmann is lid van de Raad van Bestuur van Novamedia. Hij was tot maart 2020 CEO van Novamedia en in die hoedanigheid directie voorzitter van de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij, en haar moedermaatschappij Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Novamedia en de Postcode Loterij zijn met hun goede doelen bijdragen van meer dan 10 miljard euro de tweede grootste private donor wereldwijd, na de Bill and Melinda Gates Foundation.

In 1991 is Poelmann medeoprichter en aandeelhouder van Independent Media. Deze op één na grootste kranten- en tijdschriftenuitgeverij in Rusland wordt in 2005 verkocht aan Sanoma. In datzelfde jaar staat hij aan de wieg van het financiële dagblad City AM staat, een zakenkrant in de City van London, en start hij uitgeverij Nieuw Amsterdam. In 2014 neemt Novamedia onder zijn leiding diverse uitgeverijen over en maakt een doorstart mogelijk van online boekenwinkel BookSpot (toen nog: eci) en de Amsterdamse boekwinkel Scheltema.

In 2006 wordt Poelmann verkozen tot 'invloedrijkste speler in de Nederlandse filantropie' door het filantropievakblad FM en in 2012 wordt hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet voor de samenleving in combinatie met innovatief ondernemerschap en leiderschap. Het Amerikaans tijdschrift ‘Fortune’ plaatst Poelmann in 2014 op een eervolle 16e plek op de World’s Top 25 Eco-Innovators. De gemeente Amsterdam en PwC kenden in 2018 de IJ-prijs toe aan Poelmann, vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de internationale profilering en economische, maatschappelijke en culturele ontwikkeling van de stad Amsterdam.

Naast een BA van de Nyenrode Business Universiteit, een BA op het gebied van Marketing en Management van de Universiteit van Oregon behaalt Boudewijn Poelmann een BA aan de Universiteit van Amsterdam voor zijn studie Politieke Wetenschappen.