Wij zijn onder de indruk. Hiervan.

Enkele voorbeelden van initiatieven die mede dankzij de trouwe steun van de deelnemers van de VriendenLoterij in deze lastige coronatijd mogelijk gemaakt worden:

 • Alzheimer Nederland heeft een inventarisatie gemaakt van activiteiten specifiek afgestemd op mensen met dementie, en deelt deze via een speciale pagina. Deze activiteiten kunnen allemaal thuis worden ondernomen.
  Voor Pasen is een speciale actie opgestart met de naam 'We vergeten jullie niet'. Er worden gratis raamposters verspreid met het bekende Alzheimer vergeet-me-nietje, die mensen kunnen ophangen om te laten zien dat we elkaar missen, maar niet vergeten.

 • De AMC Foundation/Amsterdam UMC heeft, samen met academische fondsenwervende stichtingen in Amsterdam het ‘Corona Research Fonds Amsterdam UMC’ opgericht. Het doel van dit fonds is om wetenschappers in Amsterdam UMC de kans te geven om sneller onderzoeken te kunnen starten in de strijd tegen het coronavirus. Inmiddels is er ruim 356k opgehaald, en zijn er al 6 projecten gefinancierd.

  • De Bas van de Goor Foundation deelt tips om ook in tijden van coronacrisis lekker en verstandig in beweging te blijven, wat daarnaast ook nog goed voor de weerstand is.

   • Het Diabetes Fonds heeft internist -endocrinoloog Hanno Pijl (LUMC) gevraagd om zes vragen te beantwoorden over wat het coronavirus specifiek betekent voor diabetespatiënten.
  • De Dirk Kuyt Foundation spoort de Nederlandse bevolking aan om zoveel mogelijk in beweging te blijven, en verwijst via hun site naar het online bewegingsprogramma ‘ik word topfit’ voor alle mensen die niet op de reguliere manier kunnen sporten.

   • De Edwin van der Sar Foundation heeft alle antwoorden op vragen en handige tips verzameld voor mensen met hersenletsel, zodat zij ook in deze tijden thuis op een veilige manier in beweging blijven en de hersenen blijven uitdagen.

   • 18 aanvoerders van de Eredivisie hebben een videoboodschap opgenomen namens de hele voetbal Eredivisie, waarin iedereen wordt aangespoord om thuis te blijven én om hun waardering te uiten voor de mensen die ons land overeind houden. Daarnaast hebben 18 eredivisieclubs een landelijk vrijwilligersplatform opgezet: Eredivisie Voor Elkaar, waar iedereen kan laten weten of hij/zij door de coronacrisis ergens wat hulp bij kan gebruiken of juist wil bieden.
   • Fonds Slachtofferhulp heeft een speciale SlachtofferWijzer samengesteld met informatie en advies specifiek afgestemd op de coronacrisis. Met onder andere informatie over afscheid nemen en rouw, en omgaan met PTSS in tijden van corona.

  • HandicapNL (Fonds verstandelijk Gehandicapten en Revalidatiefonds) stuurt kaartjes naar mensen met een handicap, voor wie de wereld door het coronavirus nóg kleiner wordt en de eenzaamheid groter. Via ‘liefs-voor-jou’ kunnen mensen een berichtje achterlaten, het fonds stuurt dan een kaartje. Daarnaast is er een blog met verhalen van lotgenoten in deze pittige tijden.
   • De Hartstichting heeft een speciale informatiepagina opgesteld om de specifieke vragen van hartpatiënten over het coronavirus te beantwoorden. Daarnaast is zij begonnen met een speciale registratie van het virus bij hartpatiënten, zodat deze informatie gedeeld kan worden met andere artsen. Verder maken zij mogelijk dat cardiologen van het Radboudumc onderzoek kunnen doen naar de behandeling van coronapatiënten, en is zij in samenwerking met huisartsen en cardiologen een nieuw onderzoek gestart voor behandeling van hartpatiënten met corona die niet in het ziekenhuis liggen.

  • De Hersenstichting beantwoordt relevante vragen voor mensen met een hersenaandoening, en geeft daarnaast tips om de hersenen juist in deze tijd in beweging te houden. Ook hebben ze de HersenCoach ontwikkeld: een gratis online training om met tips, opdrachten en uitleg de hersenen fit te houden. En in samenwerking met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder lanceren zij de activeringscampagne ‘Ommetje’, om Nederlanders te activeren door de dag heen meer te bewegen. De bijbehorende app ‘Ommetje’ is voor iedereen gratis te downloaden.

   • Het Jeugdfonds Sport & Cultuur benadrukt het grote belang van bewegen, en zet een aantal initiatieven van partners op een rijtje die ervoor zorgen dat kinderen ook zonder hun reguliere sportlessen in beweging blijven. Daarnaast hebben zij voor de Kindermuziekweek 2020 een speciaal online gratis en divers programma gemaakt, om zelf muziek te maken maar ook om te kijken en te inspireren.

  • De Kindertelefoon heeft een speciale pagina geopend met informatie voor kinderen die deze spannende tijd lastig vinden. Er staan antwoorden op veelgestelde vragen, updates uit de media speciaal voor jonge mensen, en de mogelijkheid om tips en ideeën uit te wisselen.

  • Het Longfonds heeft een digitaal platform opgericht voor de nieuwe groep longpatiënten als gevolg van corona. Vanaf 7 mei kunnen deze mensen terecht op het coronalongenplein.nl voor ondersteuning op medisch, wetenschappelijk en psychosociaal gebied.

  • De Lucille Werner Foundation is begonnen met Start het Wiel van Lucille, een online praatmoment op de Facebookpagina van de stichting, om initiatieven te delen voor mensen met een handicap tijdens de coronacrisis.

  • Voor de 2 miljoen mensen in Nederland met een spijsverteringsziekte heeft de Maag Lever Darm Stichting een artikel gepubliceerd met antwoorden op veelgestelde vragen en tips. Ook geven zij specifieke tips om de weerstand te versterken door te zorgen voor een optimale werking van het spijsverteringssysteem.
  • Nationaal Fonds Kinderhulp komt in actie voor de kinderen uit gezinnen die financieel krap zitten, en zorgt voor extra speelmateriaal. Zo kunnen ook deze kinderen zich tijdens de isolatie vermaken en blijft de sfeer thuis gezellig en ontspannen. Daarnaast heeft Kinderhulp vanaf half maart ruim 1850 extra aanvragen ontvangen voor speelmateriaal en laptops. Kinderhulp heeft al deze kinderen kunnen helpen.

  • Het Nationaal Ouderenfonds is gestart met de helpdesk ‘welkom online’ omdat juist nu online contact extra belangrijk is voor ouderen. Zij worden geholpen met online videobellen, social media en kunnen vragen stellen om zo het contact met familie en vrienden te blijven houden. En om ouderen in beweging te houden hebben ze (in samenwerking met sportbonden en -verenigingen) OldStars Radio gelanceerd: een podcast speciaal voor ouderen, met muziek en beweegtips.

  • De Nationale Vereniging de Zonnebloem geeft ‘tips voor thuis’ om in contact te blijven en zoveel mogelijk mensen aangesloten te houden bij de samenleving. Ook hebben ze een pagina op hun website geopend waar vlogs te zien zijn van handige hulpmiddelen, en knutselideeën, online spelletjes, gratis boekabonnementen, mooie films. Mensen met een fysieke beperking leven jarenlang geïsoleerd en ervaren minder bewegingsvrijgheid, en zijn dus Isolement Experts tegen wil en dank. Via een speciale pagina delen zij graag hun beste tips. De vrijwilligers van de Zonnebloem zitten ook niet stil: hier is een overzicht van al het moois dat zij hebben gedaan in de afgelopen coronatijd.

  • Hoe kun je je kind met autisme geruststellen over corona? De Nederlandse Vereniging voor Autisme geeft er hier advies over.
  • De Nierstichting heeft met behulp van medisch specialisten een uitgebreid dossier over corona opgesteld dat te vinden is op het online platform nieren.nl, met specifieke informatie voor nierpatiënten, dialysepatiënten en transplantatiepatiënten.
  • Het Prinses Beatrix Spierfonds heeft een orginele actie bedacht met de naam #ikziejou om kwetsbare thuisblijvers, zoals spierziektepatiënten, een hart onder de riem te steken. Met de slogan 'was de ramen bij een binnenblijver' roepen zij gezonde mensen op om de ramen te wassen bij mensen die in isolatie zitten, om ze te laten zien dat er nog aan ze gedacht wordt.

  • Reuma Nederland geeft ‘tips-voor-thuis’, met tips om voldoende te blijven bewegen, de tijd door te komen en in contact te blijven met elkaar.

  • De Schoolschrijver publiceert een online verhalenserie over kinderen in quarantaine op haar site. Bekende kinderboekenschrijvers schrijven elke dag een nieuwe aflevering voor de serie, die Huisarrest heet, én lezen deze voor.

  • De Stichting het Gehandicapte Kind heeft een mooi alternatief bedacht voor de Bijzondere Eredivisie, waarvan de tweede helft niet kan plaatsvinden. Samen met de deelnemende clubs hebben zij een alternatief bedacht voor de spelers die nu thuiszitten: een online programma via de Facebookpagina van het Gehandicapte Kind met leuke trainingen, challenges en hartverwarmende boodschappen. Onze eigen VriendenLoterij ambassadeur Dennis van der Geest heeft daarnaast een positieve videoboodschap voor de deelnemers opgenomen.

  • Stichting Het Vergeten Kind geeft onder de naam ‘Wees lief’ speciale tips over hoe kwetsbare kinderen in deze moeilijke tijd geholpen kunnen worden.
  • Stichting  Jarige Job zet alles op alles om zelfs met de coronabeperkingen, tóch nog verjaardagsboxen voor jarige kinderen te blijven produceren.

  • Het crisisfonds is een initiatief van onder andere Stichting Kinderpostzegels en Stichting Het Vergeten Kind. Door het coronavirus zitten alle kinderen en gezinnen noodgedwongen thuis. Een speciaal crisisfonds gaat kwetsbare kinderen in deze ingrijpende periode te helpen. Voor de ouders biedt Platform Ouderwijzer (bondgenootschap van het NCJ (Nederlands Centrum Jeugdgezondheid), Sardes (Alles Is Gezondheid), Stichting Het Vergeten Kind en nog vele andere partijen) de Ouderwijzertelefoon: een telefonische hulplijn waar ouders terecht kunnen voor hulp tijdens de quarantainetijd.
  • Na het grote succes van de eerste digitale zondagmiddag matinee, waar 400.000 ouderen van genoten, organiseert Stichting Met je Hart deze Met je hart matinee nu elke laatste zondag van de maand, vanuit de huiskamer van presentator/ambassadeur Hella van der Wijst.
  • Stichting Mind levert via hun website steun in coronatijd voor mensen met psychische klachten door het aanbieden van lotgenotencontact, speciale informatie gerelateerd aan corona en natuurlijk een luisterend oor via MIND Korrelatie.
   • Stichting Move spoort kinderen aan om ook in tijden van corona in actie te komen voor hun omgeving, met een pagina vol met speciale activiteiten zoals kaartje sturen, balkonbingo en nog vele andere leuke laagdrempelige acties, die veilig op 1,5 meter afstand gedaan kunnen worden.

   • Stichting Leergeld ondersteunt ondernemers en zzp’ers die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen en ondersteuning voor hun kinderen nodig hebben.
   • Stichting Lezen en Schrijven heeft een videoanimatie gemaakt die de overheidsinformatie over corona begrijpelijk weergeeft voor de 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Daarnaast zorgen ze dat laaggeletterden door kunnen gaan met leren via online toegang tot oefenmateriaal. Ook is er nu een volledig gesproken website over corona, genaamd Steffie.
  • Stichting Oud Geleerd, Jong Gedaan organiseert normaal gesproken interactieve hoorcolleges voor studenten door senioren. Omdat deze bijeenkomsten nu niet door kunnen gaan, zorgt de stichting ervoor dat ze online gevolgd kunnen worden. Zo kunnen ouderen in een isolement toch bereikt worden, en wat afleiding krijgen in deze eenzame periode.
   • Vier het Leven is bezig regionale belteams samen te stellen. Vrijwilligers nemen contact op met ouderen die het fijn vinden om even een praatje te maken. Ook heeft de organisatie een inventarisatie gemaakt van een aantal culturele activiteiten die online gevolgd kunnen worden. En recentelijk is Vier het Leven gestart met de vervulling van muzikale hartenwensen van ouderen, mogelijk gemaakt met bijdragen uit het VriendenLoterij Vriendenfonds.

  Speel mee en steun deze initiatieven