25 november 2019 - De tienjarige Kaya is gek op voetbal, maar vanwege zijn autisme voelt hij zich bij de plaatselijke voetbalclub niet begrepen. Hierdoor stopt hij zelfs met voetballen. Dankzij PEC Kicks Ass hervindt hij weer het plezier in het spel, én trapt hij zelfs een balletje met zijn voorbeeld Bram van Polen.

Veel amateurclubs zijn er niet op ingericht om op een verantwoorde manier met kinderen met een autisme spectrum stoornis te sporten. Het geeft vaak te veel spanning over en weer, waardoor het plezier in voetbal verdwijnt. Hierdoor stoppen veel kinderen met voetbal, terwijl ze voetbal ontzettend leuk vinden.

PEC Zwolle United verzorgt speciaal voor deze kinderen wekelijkse trainingen, zo ook voor Kaya uit Zwolle. Bij elke training staat Kaya met een brede glimlach op zijn gezicht te voetballen. “Ik vind voetballen gewoon heel erg leuk, ik word er rustig door in mijn hoofd. Ik kijk iedere keer weer uit naar de training.”

De kinderen voelen bij PEC Kicks Ass geen druk, omdat er niet getraind wordt voor wedstrijden. Ook is er veel aandacht voor de kinderen. Dat voelt voor Kaya enorm veilig. “Iedereen snapt elkaar, er is geen druk. Je voelt je vrij.” Tijdens het voetballen kan Kaya zijn gedachten even stopzetten en genieten van het spel en beweging.

Maatschappelijk partner van de Eredivisie

Sinds 2005 is de VriendenLoterij Maatschappelijk Partner van de Eredivisie. Deze video maakt onderdeel uit van een 25-delige videoreeks die gaat over de maatschappelijke betrokkenheid van de Eredivisieclubs. In deze videoserie staan we stil bij enkele mooie maatschappelijke acties van de Eredivisieclubs.

Steun jouw favoriete Eredivisieclub

Als deelnemer van de VriendenLoterij kun je jouw favoriete Eredivisieclub steunen met je deelname. De helft van je lotprijs gaat namelijk direct naar de jeugdopleiding en naar de maatschappelijke projecten van de club.Ga naar vriendenloterij.nl/goud, speel mee voor jouw favoriete club en maak direct kans op €25.000,-.

Lees meer over het Maatschappelijk Partnerschap met de Eredivisie