Verbandwissel in de duinen

6 december 2016 - Iedere dag moet het verband bij brandwondenpatiënten verwisseld worden: een noodzakelijk proces om infecties en uitdroging te voorkomen, maar ook een extreem pijnlijk proces. Voor kinderen – maar óók voor jongeren en volwassenen – is dit vaak een nare herinnering aan hun opname in het brandwondencentrum. Dankzij uw deelname kan de Nederlandse Brandwonden Stichting onderzoek doen naar nieuwe methodes voor pijnbestrijding.

Een voorbeeld hiervan is een nieuwe patiëntvriendelijke verbandwisselkamer. Zodat patiënten zich in een compleet andere wereld wanen en hun angst en pijn naar de achtergrond verdwijnt. In het brandwondencentrum Groningen heeft de eerste patiënt inmiddels gebruik kunnen maken van de recent geopende verbandwisselkamer.

Een andere wereld

In deze patiëntvriendelijke verbandwisselkamers halen we alles uit de kast. Voor de kindvriendelijke verbandwisselkamer: vrolijke muren, een lichtgevend wolkenplafond en lichtgevende waterbuizen met bubbels. Zodat kinderen zich in een compleet andere wereld wanen en hun angst en pijn naar de achtergrond kunnen verdwijnen.

Ook de verbandwisselkamer voor jongeren en volwassenen richten we zo in dat ze afgeleid worden van de pijn. Want onderzoek heeft bewezen dat afleiding helpt om pijn te verminderen.

Ontspannen een verbandwissel ondergaan

Het zal je maar gebeuren. Door een ongeluk beland je in het Brandwondencentrum in Groningen, Rotterdam of Beverwijk. Karin liep brandwonden op na een gezellige avond rondom de tuinhaard. Het vuur dreigde uit te gaan en iemand deed bio-ethanol op het vuur waarna een steekvlam ontstond waardoor Karin haar broek vlam vatte met alle gevolgen van dien.

Ze bleek ernstige brandwonden op haar benen te hebben, waarvoor ze werd opgenomen in het brandwondencentrum Groningen. Ze was erg zenuwachtig en gespannen voor de verbandwisselingen. Toen ze voor de eerste keer in de nieuwe verbandwisselkamer kwam, voelde zij zich direct al veel meer ontspannen.

Het gaat nu naar omstandigheden erg goed met haar. Karin had ook Moniek kunnen heten of Bas, we vertellen het verhaal van ruim 850 mensen, jong en oud, die jaarlijks in een brandwondencentrum worden opgenomen. Iedere brandwondenpatiënt verdient een zo pijnloos mogelijke verbandwissel.

In december wordt daarom ook in het brandwondencentrum Beverwijk een nieuwe patiëntvriendelijke verbandwisselkamer geopend. En in 2017 volgt ook het brandwondencentrum in Rotterdam. Dit is alleen mogelijk dankzij uw steun.

Lees meer over de Nederlandse Brandwondenstichting