Ruud van Nistelrooy

Ruud van Nistelrooy: "Ook ik had ooit dat steuntje in de rug nodig"

12 juli 2017, Amsterdam - Bij FC Den Bosch was hij er al mee begonnen. Maar ook in zijn verdere voetbalcarrière had VriendenLoterij Ambassadeur Ruud van Nistelrooy (40) het in zijn bezit: een opschrijfboekje. Hierin noteerde hij al zijn doelstellingen, ambities en wensen. Precies datzelfde ‘schriftje van Ruud’ inspireert nu de cursisten van de coach-opleiding die hij verzorgt via zijn ruud van nistelrooy foundation.

Ruud, op dit moment werkzaam als coach bij PSV, was altijd al zeer maatschappelijk betrokken. Hij was tien jaar ambassadeur voor SOS Kinderdorpen, maakte reizen naar kinderdorpen in Roemenië en Spanje en zette zich waar mogelijk in voor goede doelen die een beroep op hem deden.

ruud van nistelrooy foundation

Maar hij wilde meer doen en dan het liefst iets met kinderen die een extra steuntje in de rug verdienen. "Kinderen kun je nog sturen, inspireren, helpen en vooral zelfvertrouwen geven." Zo ontstond de ruud van nistelrooy foundation.

Samen met zijn vrouw Leontien zet hij zich hiervoor in. "Onze wens is om de verborgen talenten bij kinderen te ontdekken. Talent dat niet gezien wordt of verloren gaat, omdat kinderen niet op een sportclub zitten of omdat ze niet met de juiste mensen in contact komen."

De foundation richt zich op basisschoolkinderen uit groep 6,7 en 8 uit Den Bosch en omgeving. “Dat gaat verder dan voetbal of sport. Ook dansen en zingen bijvoorbeeld, ieder kind kan wel iets bijzonders.”

Dankzij steun van de VriendenLoterij is er een kenniscentrum opgericht in Den Bosch waar hij zijn opleiding geeft. Deze is landelijk en bedoeld voor (jeugdsport) coaches. De foundation leidt daarmee trainers op die vervolgens via Ruuds methodes aan de slag kunnen gaan.

Steuntje in de rug

VriendenLoterij Ambassadeur Ruud van Nistelrooy kijkt terug op een geweldige voetbalcarrière en kwam zeventig keer uit voor het Nederlands elftal. “Maar ook ik had ooit dat steuntje in de rug nodig. Bij mij is het begonnen bij mijn allereerste jeugdtrainer bij voetbalclub Margriet."

Ruud vervolgt: "Mijn trainer was niet alleen geïnteresseerd in wat ik kon met een bal, maar wilde ook weten wie ík was en uit wat voor gezin ik kwam. Zijn persoonlijke manier van coachen is me altijd bijgebleven en ook later heb ik het best gewerkt met coaches die empathisch waren."

"Ik was nooit een supertalent of de beste die er rond liep. Ik werd zelfs nooit voor jong Oranje opgeroepen. Maar ik heb altijd heel hard gewerkt en doordat ik de juiste mensen op mijn pad trof, kan ik mezelf goed blijven ontwikkelen. Datzelfde gun ik de kinderen die wij begeleiden met onze foundation.”

Lees meer over de 'ruud van nistelrooy foundation'
Lees meer over VriendenLoterij Ambassadeur Ruud van Nistelrooy

Eredivisie
* Alle bekendmakingen volgen uit de maandelijkse trekking. Lees meer over de Jackpot, de winkans en het reglement op www.vriendenloterij.nl/winkans. Prijzenschema onder voorbehoud van wijzigingen.