Thijs Oosting

Van de Drentse hunebedden naar de Zaanse molens

23 mei 2018 - Talenten bij AZ die ver weg wonen, worden ondergebracht bij gastouders. Een initiatief dat mede mogelijk is door steun van de VriendenLoterij. Thijs Oosting (18) is zo’n talent.

Hij werd twee jaar geleden door de scouts van AZ gespot bij FC Emmen. Sinds zijn overstap maakt hij een sterke ontwikkeling door. Afgelopen winter mocht Thijs mee met de eerste selectie van AZ op trainingsstage en hij viel ook al een keer in tijdens een oefenwedstrijd.

Gastgezin

Thijs was pas zestien toen hij FC Emmen verruilde voor AZ. Om zich volledig op zijn voetbal en school te kunnen richten, werd hij ondergebracht in een gastgezin. Daar werd hij warm in de familie opgenomen, voor hem gekookt en gewassen en structuur in zijn leven aangebracht.

”Het was best een grote overstap”, blikt Thijs, zoon van oud Emmen- en Veendamspeler Joseph Oosting, terug. “Alkmaar was niet bepaald om de hoek. Ineens ga je naar een andere Havo, woon je in een ander huis, bij vreemde mensen. Maar ik voelde me er eigenlijk al heel snel thuis.”

“En op de fiets was ik in tien minuten op school en bij AZ. Daardoor kon ik me volledig focussen op school en het voetbal. En voor de rest had ik eigenlijk alleen maar plezier.”

Zorg in de breedte

AZ vindt de zorg voor jeugdspelers in de volledige breedte belangrijk. Zo houden ze tijd over voor school en studie, wat automatisch ook het voetbal ten gunste komt. “Ondertussen woon ik op mezelf in een appartement vlakbij het trainingscomplex, heb ik mijn diploma op zak en mijn draai helemaal in Alkmaar gevonden."

“Maar soms mis ik m'n oude teamgenoten, vrienden en opa's en oma's. Ik ben graag bij mijn familie. Maar dat kan niet altijd. En uiteindelijk heb ik er alles voor over ooit te slagen als profvoetballer in het eerste van AZ."

Lees meer over het Maatschappelijk Partnerschap met de Eredivisie
Lees meer over AZ