HV KRAS/Volendam

Topsport in Volendam

1 september 2017 - Wie aan Volendam denkt, denkt waarschijnlijk niet meteen aan handbal. Toch is HV KRAS/Volendam de meest succesvolle sportclub van het vissersdorp en is de topsportafdeling van de club Nederlands succesvolste handbalvereniging van dit millennium. Maar HV KRAS/Volendam is veel meer dan een sportclub.

In het hart van onze samenleving

Oud handbal-international Matthijs Vink (35) en commercieel manager van de vereniging: “HV KRAS/Volendam is een warme club die vanuit het middelpunt van de samenleving opereert. Onze vereniging kent drie takken die deels professioneel worden geleid met betaalde krachten, maar ook steunt op een hoop vrijwilligers: de topsportafdeling HV KRAS/Volendam, de jeugd—en breedtesport met ruim 300 jeugdleden en de maatschappelijke tak.”

Maatschappelijke functie

Zeker op sociaal en maatschappelijk gebied speelt de club een actieve rol, ondergebracht in een aparte stichting Sport-Koepel. “Vanuit de club zijn er een aantal campagnes waarbij het sporten an sich wordt gestimuleerd, maar we voeren bijvoorbeeld ook het project Glashelder. Hierbij stimuleren we onze jeugdige leden op een unieke manier om geen alcohol te drinken. Het idee erachter is om de jeugdleden meer bewust en tegelijk weerbaarder te maken tegenover invloeden die niet bevorderlijk zijn voor het sporten. Hierdoor probeert de club ook haar maatschappelijk bijdrage te leveren.

De maatschappelijke functie van de club gaat nog verder, HV KRAS/Volendam is ook een leerbedrijf. Op deze manier kunnen de spelers zich ook op andere vlakken dan sport ontwikkelen. Wat onze club misschien bijzonder maakt is dat wij ook niet-leden helpen door verschillende baantjes bij de club aan te bieden, met als doel dat deze mensen weer re-integreren in de maatschappij.”

Meespelen voor je eigen club(kas)

De VriendenLoterij is een waardevolle partner van de club. “Samen met de loterij halen wij extra inkomsten op voor de club. Dit doen wij elk voorjaar via een actie die wij de ‘Vriendenmaand’ noemen. Met deze actie halen wij geld op voor een specifiek doel binnen de club. Zoals eigen vervoersbusjes om leden van – en naar wedstrijden te vervoeren. Nieuwe trainersuitrustingen, waardoor alle coaches en jeugdtrainers hetzelfde gekleed gaan. En ook heeft de club dankzij deze actie een nieuwe muziekinstallatie kunnen kopen voor in de kantine.”

Vink: “Door de intensieve samenwerking met de VriendenLoterij hebben wij al veel wensen weten te realiseren. Ook onze leden reageren positief, ze vinden het leuk om op deze manier de club te kunnen steunen en zelf ook kans te maken op een prijs. Inmiddels spelen er ruim 100 loten mee, dit levert iedere maand een mooi bedrag op. De club is enorm blij met deze extra inkomsten! Het volgende doel is ook al bekend, meer trainingsuren voor alle teams op fysiek en technisch vlak, dit leidt tot betere trainingen en betere begeleiding om nog optimaler te presteren! Nog een paar maanden en dan hebben we dit ook gerealiseerd.”

Lees meer over clubs en verenigingen