KNCV Tuberculosefonds

Standbeelden dragen mondkapjes voor tuberculose

Diverse standbeelden door heel Nederland worden vandaag gesierd met een mondkapje in het kader van Wereld Stop Tuberculose Dag . Deze dodelijke infectieziekte treft wereldwijd nog altijd miljoenen mensen per jaar. Met de actie wordt er aandacht gevraagd voor deze vergeten ziekte.

Langdurig hoesten, gewichtsverlies en moeheid. Wie herkent in Nederland de symptomen nog? De gemiddelde Nederlander weet niet dat tuberculose wereldwijd dodelijke infectieziekte nummer twee is. De ziekte eist élk jaar 9 miljoen ziektegevallen en 1,5 miljoen doden. En dat terwijl tuberculose bij vroegtijdige ontdekking en behandeling volledig te genezen is.

Vergeten is gevaarlijk

Wij kunnen tuberculose wel vergeten, maar de besmettelijke killer vergeet ons niet. Om verspreiding te voorkomen is het belangrijk dat de bestrijding van deze ziekte doorgaat. In arme landen; waar tuberculose ontwrichtende gevolgen heeft voor de slachtoffers, hun familie en economische groei. In Oost-Europa; waar multiresistente tuberculose om zich heen grijpt.

Maar ook hier in Nederland; waar juist de dalende ziekteaantallen voor gevaar zorgen. Het gevaar dat artsen de symptomen niet meer herkennen. En overheden in de verleiding komen niet langer te investeren in de behandeling of actieve opsporing van tuberculose.

'Ik kap ermee!'

Tuberculose is geen ziekte uit het verleden. Elke dag sterven nog ruim 4.000 mensen aan deze ziekte. Een vader van een arm gezin in India, een baby in Moldavië, een verpleegkundige in Zuid-Afrika. Mensen die ook kunnen blijven leven, als we dat willen.

Dat is wat Wereld Stop Tuberculose Dag en het mondkapje uitdragen: laten we kappen met doen alsof tuberculose niet meer bestaat. Laten we in actie komen en de strijd tegen deze ziekte steunen. Ook, of misschien júist als Nederlanders, want door onze eigen tbc-geschiedenis is zijn we toonaangevend in tbc-bestrijding.

Uit naam van het KNCV Tuberculosefonds steunen Bekende Nederlanders zoals Peter Faber en Ronald Giphart de actie en poseren zelf met een mondkapje op. Onder het motto “Ik kap ermee!” nemen zij bestaande vooroordelen tegen tuberculose weg. Ook roepen ze iedereen op in actie te komen via www.ikkapermee.com.

Lees meer over het KNCV Tuberculosefonds
Lees meer over de actie 'Ik Kap ermee!'