Sportman buiten de lijnen

1 oktober - Hij ziet zijn dochter vaker bij de sportvereniging dan thuis. Gerard van Zundert was 22 jaar voorzitter van de badminton-afdeling van VELO en zijn dochter zit in het bestuur van de handbaltak van de club. “We voelen ons verbonden met de mensen in het dorp.”

Gerard van Zundert is geboren en getogen in Wateringen. Sportieve dorpsgenoten kennen de familie Van Zundert allemaal. Twee zonen voetbalden bij dorpsclub VELO en hun zus speelde bij de handbaltak van de vereniging. En hoewel vader Gerard nooit zelf een racket in zijn handen had, leidde hij het bestuur van de badmintonafdeling.

Hij kent zo veel mensen, daarom klopten ze bij hem aan voor de voorzittersrol. “Omdat ik een echte Wateringer ben, gaan deuren van sponsors voor mij makkelijker open dan voor een ander.” Tel daarbij op dat hij eigenaar is van een verzekerings- en administratiekantoor in het dorp.

“Mijn bedrijf levert ook weer een groot netwerk op. Als ik bij andere ondernemers binnenstap, weten ze vaak al dat ik voor sponsoring van de club kom. Dan zeggen ze al gauw: ‘Het is goed, hoor.’ Dat is gewoon een kwestie van vertrouwen.”

“Om geld voor VELO bij elkaar te krijgen, zijn de belacties van de VriendenLoterij ook steeds een onnoemelijk groot succes”, vertelt hij. Op die avonden fungeert een aparte ruimte van de clubkantine als telefooncentrum. Vrijwilligers bellen dan bekenden met de vraag of ze willen meespelen met de loterij. Omdat de helft van de inleg naar VELO gaat, is het animo groot.

“De voetbalclub kocht er al 150 jassen van, voor de begeleiders van de tachtig jeugdelftallen. De handbalvereniging kan het goed gebruiken voor de aanschaf van doelen en ballen. En de badmintonners hebben nieuwe netten nodig voor de jeugdafdeling. Zulke acties zijn daarom goud waard voor VELO.”

Trots kijkt hij terug op grote clubsuccessen. In zijn voorzittersperiode wist de vereniging internationale topbadmintonners aan zich te binden en werd VELO zes keer Nederlands kampioen. “Die prestaties waren geweldig voor de saamhorigheid binnen de club”, zegt hij.

Inmiddels heeft Gerard de voorzittershamer neergelegd, maar hij regelt nog steeds veel voor de club. Ook is zijn bedrijf nog altijd hoofdsponsor. “Als verenigingsman weet ik inmiddels dat je steeds weer energie en geld in de club moet blijven steken. Dat houdt de boel fris en enthousiast.”

Lees meer over clubs en verenigingen die aangesloten zijn bij de VriendenLoterij