Maatschappelijk Speler Eredivisie

Siem de Jong gebruikt zijn status om jongeren te motiveren

24 mei 2017 - Jongeren uitdagen, stimuleren, ontwikkelen en motiveren. Gevraagd naar waar zijn hart ligt als het gaat om zijn maatschappelijke projecten, komt PSV-huurling Siem de Jong (28) meteen bij de jeugd uit.

Of het nu kinderen zijn met een geestelijke of lichamelijke beperking of kampend met zwaarlijvigheid, waar Siem kan, maakt hij tijd voor hen vrij. Alleen, via de PSV Foundation of op zijn oude amateurclub.

Siem vertelt: "Als profvoetballer ben je voor kinderen snel bijzonder. Dat stukje heldendom kunnen wij als spelers positief gebruiken om jongens en meisjes motiveren te gaan sporten, gezonder te leven of iets van hun leven te maken. Ik blijf het iedere keer weer bijzonder vinden hoeveel impact we hebben op kinderen."

In 2013 werd Siem uitgeroepen tot Maatschappelijk Speler Eredivisie, een initiatief van de VriendenLoterij en de Eredivisie. "Ik speelde nog bij Ajax en deed veel voor de Ajax Foundation. Als voetballer ben je vaak zo druk met trainingen en wedstrijden, ik vind het goed dat de clubs ons ook op andere vlakken scherp houden. Dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk is."

"Bij PSV brengen we regelmatig bezoeken aan een ziekenhuis en iedere keer grijpt het me vreselijk aan geconfronteerd te worden met hele zieke kindjes. Tegelijkertijd is het mooi als ik door een cadeautje te geven en plezier te maken een kind even zijn zorgen kan laten vergeten."

Kinderen stimuleren het beste uit zichzelf te halen

Aan de uitverkiezing zat ook een geldprijs vast van € 50.000,-. Het grootste deel schonk Siem aan de Ajax Foundation. Een kleiner deel gebruikte hij om samen met zijn broer Luuk de Jong (destijds nog spelend voor Borussia Mönchengladbach, nu ook PSV) een eigen foundation op te richten, De Jongsters.

Het idee was om kinderen te stimuleren het beste uit zichzelf te halen, in én langs het veld. Het bleek te tijdrovend naast hun actieve voetbalcarrières, daarom is besloten om het voor nu even op pauze te zetten.

Siem & Luuk Jongsterdag

Siem: “Onlangs vond de Siem & Luuk Jongsterdag plaats bij onze oude amateurclub DZC’68 in Doetinchem. Dit is een jaarlijks evenement waarmee we de jeugd stimuleren om te sporten."

"Voor Luuk en mij zijn Dirk Kuyt en Edwin van der Sar met hun eigen foundations voorbeelden. Als voetballende broers hebben we iets unieks en we hopen straks na onze actieve carrières samen een uithangbord te zijn om geld te werven voor mooie maatschappelijke projecten!"

Lees meer over het partnerschap tussen de VriendenLoterij en de Eredivisie