Scholieren vestigen wereldrecord reanimeren

Scholieren vestigen wereldrecord reanimeren

Amsterdam, 10 juni 2014 – In het GelreDome is vrijdag een nieuw wereldrecord gevestigd. Maar liefst 3.000 middelbare scholieren uit het hele land hebben dertig minuten lang gereanimeerd en gedefibrilleerd op 750 reanimatiepoppen. Door deze Guinness World Record titel roept de Hartstichting iedereen op om een petitie te tekenen voor structureel reanimatieonderwijs op scholen.

Leren reanimeren
Elke week krijgen 300 Nederlanders een hartstilstand. De Hartstichting vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten wat ze moeten doen bij een hartstilstand. Daarom is de Hartstichting gestart met een petitie voor structureel reanimatieonderwijs op scholen. Deze petitie – met als doel meer dan 40.000 steunbetuigingen – wil de Hartstichting in de herfst graag overhandigen aan staatssecretaris Sander Dekker van het ministerie van OCW. 

Wat te doen bij een hartstilstand?
De eerste zes minuten bij een hartstilstand zijn cruciaal. Vaak zijn ambulances pas na 8-10 minuten ter plekke, dit duurt te lang. Als een omstander binnen de eerste zes minuten 112 belt, start met reanimeren en het slachtoffer een schok toedient met een AED, vergroot dat de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk. Hoe meer mensen kunnen reanimeren en een AED kunnen gebruiken, hoe groter de kans dat slachtoffers van een hartstilstand overleven.

Teken de petitie op www.hartstichting.nl/petitie

De VriendenLoterij steunt de Hartstichting sinds 2004. In deze periode heeft de organisatie meer dan € 13 miljoen van de VriendenLoterij ontvangen.