Rugbyclub Haarlem

Rugby, een ruige sport met keurige manieren

7 juli 2017 - Zo’n vijftien jaar geleden was Rugbyclub RFC Haarlem op sterven na dood. Na een aantal gloriejaren, was de klad erin gekomen. Er waren nog slechts 35 leden, waarvan de helft niet kwam opdagen. Een groep fanatieke vrijwilligers besloot nog een laatste reddingspoging te ondernemen.

Eén van hen is Eric de Waaij (54) die op zijn tiende begon bij rugbyclub The Dukes, daarna overstapte en tot zijn 46e actief was bij RFC Haarlem en zich daar nu bezighoudt met de sponsor- en bouwcommissie en de introductiecursus. “We besloten ons op de jeugd te storten en dat is onze redding geweest. Na drie jaar hadden we tachtig jongeren aan boord en inmiddels heeft onze club vier seniorenteams, één damesteam en 320 jeugdleden!”

Respect

Een handig hulpmiddel om kennis te maken met de sport blijkt de introductiecursus die aan het begin van elk seizen wordt gegeven. “Als je rugby niet kent, is het lastig uit te leggen wat voor bijzondere sport het is. Dat moet je beleven”, aldus Eric. “Rugby is een ruige sport, maar de omgangsvormen zijn dat niet. Er zijn een aantal codes, waarvan discipline, respect en commitment erg belangrijk zijn. Na een opstootje op het veld is het ‘shake hands’ waarna we gezellig een biertje drinken. We zijn totaal niet rancuneus.”

Oude bouwkeet

Gevolg van de uitdijende club, is dat het clubhuis - ‘een oude bouwkeet uit 1984’ - ook uit zijn jasje is gegroeid en wel een opknapbeurt kan gebruiken. Er zijn plannen voor een clubhuis met onder andere zes kleedkamers en een scheidsrechterkleedkamer, een krachthonk, een kantine met open haard én de uitstraling van een Ierse pub. Maar daar hangt een fors prijskaartje aan die, ondanks de gulle inbreng van partners van de club, SRO en de gemeente Haarlem, nog een flinke aderlating is.

De VriendenLoterij bouwt mee

Eric: “Toevallig werd ik vorig jaar geattendeerd op de belactie van de VriendenLoterij. Ik zeg eerlijk: ik had er niet veel van verwacht. Maar alle hulp is welkom, dus wilden we het wel graag proberen. Van tevoren had ik me goed voorbereid en alle leden op de hoogte gebracht dat we konden bellen.”

De belactie werd een succes en wel zo groot, dat Rugbyclub Haarlem tijdens haar allereerste belactie maar liefst 91 loten verkocht, waardoor ze tweede werden van de maand april. Dat leverde nog een onverwachte extra bonus op van € 2.250,-.

“Ons nieuwe doel is nu om de loten binnen onze club te houden. Op de club hangt een barometer met al het geld dat we maandelijks binnenhalen met de VriendenLoterij. Bovendien hebben we ook nog een ‘anonieme verdubbelaar’ binnen de club die alle opbrengsten tot een bedrag van € 50.000,- verdubbelt. Al met al gaf de lotenactie ons zo’n boost dat we binnenkort met een aantal aannemers om de tafel kunnen zitten voor offertes!”

Lees meer over clubs en verenigingen