OSV is Club van de Maand

OSV verbindt de voetballende jeugd in Amsterdam Noord

1 december 2017 - Eerlijk gezegd had Ben Mouton (62), al 52 jaar OSV-lid en coördinator van de jongste jeugd, niet gedacht dat de belactie voor de VriendenLoterij veel zou opleveren. OSV, een voetbalclub uit Amsterdam Noord, is immers een relatief kleine vereniging met ‘slechts’ 500 leden.

Maar dankzij de inzet van twaalf enthousiaste vrijwilligers werden er tóch nog 68 loten verkocht. Het leverde een mooi bedrag voor het feestpotje van de club die volgend jaar honderd jaar bestaat.

Familieclub

OSV is een van oorsprong Oostzaanse voetbalclub, maar sinds de aanleg van de ring A10 in 1981 verhuisd naar Amsterdam Noord. Het was in de begintijd nog een echte familieclub. Bens vader en schoonvader waren erelid. Zijn broers voetbalden er, hij ontmoette er zijn vrouw en zijn zoon is de huidige trainer van Onder 7 en 8.

Ook Ben zelf zet zich naast zijn baan bij de gemeente nog drie keer per week in voor de club. Hij traint de mini’s, de jongste jeugd, en doet allerhande klussen. “Ik heb bijna alle functies wel een keer bekleed, maar ik wil niet teveel betrokken zijn, anders slaap ik niet. Ik geniet het meest van het werken met kleintjes. Ook vind ik het leuk om nieuwe ouders alles uit te leggen over het spelletje en onze club.”

Verbroedering

De leden van het eerste uur, net als Ben, komen nog echt uit Oostzaan, nu leunt de club vooral op de jeugd uit Amsterdam Noord en heeft ook echt een verbindende factor in de buurt.

Ben: “We hebben een grote groep leden met een buitenlandse achtergrond. Afkomst maakt hier totaal niet uit, iedereen voetbalt met elkaar. Sport verbroedert en is daardoor een perfect integratiemiddel. Ook doen we aan een stukje opvoeding: automatisch leren kinderen over discipline, respect en omgaan met materiaal.”

Lustrum-toernooi

Op 19 januari 2019 bestaat OSV honderd jaar. Naast een feestavond en activiteiten voor de jeugd wil de club ook een internationaal toernooi organiseren. Als alle loten een jaar blijven meespelen levert dit de club ruim € 6.300,- op.

“Fantastisch, want het is tegenwoordig echt sappelen om een sportvereniging overeind te houden”, vertelt Ben. "Gemeentesubsidies zijn er amper en alleen in de vorm van veldonderhoud.”

Alle andere kosten moeten vanuit de club zelf komen. “De contributie willen we laag houden, om zo iedereen een kans te geven te kunnen voetballen. Daardoor leunen we veel op vrijwilligers en zijn we dolblij met bijdragen als die van de VriendenLoterij. Bij de vorige belactie hadden we slechts 28 loten verkocht, toch leverde het genoeg op om de rij golfplaten van onze indoorhal te vervangen!”

Lees meer over clubs en verenigingen