fotocredits Jos Contant fotocredits Jos Contant

“Ze gunnen het ons”

1 september 2016 - Als er wat leuks gebeurt, zijn ze erbij. Op Koningsdag en bij de sinterklaasintocht rekenen de inwoners van Tholen op de feestelijke klanken van hun Koninklijke Muziekvereniging Concordia. Gelukkig komt de liefde van twee kanten: het Zeeuwse stadje steunt hun musici óók. Door voor Concordia mee te spelen met de VriendenLoterij, bijvoorbeeld.

Jong en oud

Met 150 leden in alle leeftijdsgroepen is Concordia een bruisende vereniging, zegt bestuurslid Sente Mol (28). Zo hebben ze onder meer een harmonieorkest met 60 musici, een blaaskapel met 25 blazers en een slagwerkgroep met tien jonge trommelaars.

Sente: “De kracht van jeugdleden is dat ze andere jongeren aantrekken en enthousiasme binnenbrengen.” Vanaf de schoolbanken is Sente al lid van de vereniging. Bij het orkest zit hij achter het drumstel en ook speelt hij mee bij de slagwerkgroep. Dat betekent twee avonden per week repeteren. “Dat doe ik graag. Niet alleen vanwege de muziek, maar ook omdat ik dan veel bekenden spreek.”

Als trefpunt van muziek en sfeer is Concordia de basis voor vriendschappen en relaties. Zo leerden de voorzitter en zijn vrouw elkaar leren kennen bij de vereniging. Ook Sente en zijn vriendin - die dwarsfluit speelt - ontmoetten elkaar bij Concordia.

Belactie

Met zes andere jonge leden zat Sente aan de telefoon om bij een belactie deelnemers voor de VriendenLoterij te werven. Bij een kop koffie in het plaatselijke cultuurcentrum belden ze andere Concordia-leden, vaste concertbezoekers, vrienden en familieleden. “We legden uit dat je als deelnemer van de VriendenLoterij mooie prijzen kunt winnen en dat de helft van de inleg iedere maand naar Concordia gaat.”

Die vaste inkomsten zijn heel belangrijk, omdat Concordia mogelijk moet verhuizen naar een andere repetitieruimte. Ook kunnen ze het geld goed gebruiken voor de aanschaf van nieuwe  instrumenten en uniformen. De actie leverde in één avond meer dan vijftig nieuwe deelnemers op. Sente: “De meesten kochten loten, omdat ze onze vereniging kennen van concerten of intochten. Daarom gunnen ze het ons.”

Lees meer over clubs en verenigingen die aangesloten zijn bij de VriendenLoterij