Nathan Rutjes uitgeroepen tot Maatschappelijk Speler Eredivisie

Nathan Rutjes uitgeroepen tot Maatschappelijk Speler Eredivisie 2016

Amsterdam, 2 september 2016 - Nathan Rutjes van Roda JC is tijdens het Voetballer van het Jaar-gala uitgeroepen tot Maatschappelijk Speler Eredivisie 2016. Op de dag dat de Eredivisie officieel 60 jaar bestaat, ontving de 32-jarige middenvelder uit handen van Wim Collard, algemeen directeur van de Limburgse club, het beeldje en de cheque ter waarde van € 50.000,-. Dit bedrag, beschikbaar gesteld door de VriendenLoterij, wordt door Rutjes besteed aan een gezondheidsproject van de club en een aantal goede doelen.

Nathan Rutjes is na Jeroen Zoet, Deniz Türüç, Siem de Jong, Tim Gilissen en Giovanni van Bronckhorst de zesde speler die de prijs in ontvangst neemt. De prijs voor Maatschappelijk Speler Eredivisie, een initiatief van de Eredivisie CV en de VriendenLoterij, wordt jaarlijks uitgereikt aan de voetballer die zich het afgelopen seizoen op een bijzondere manier heeft ingezet voor de maatschappij.

Aan alle Eredivisieclubs was gevraagd om één speler aan te wijzen die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid kent en neemt binnen de club. Hieruit kwam een shortlist voort, waarbij naast Rutjes ook Dirk Kuyt (Feyenoord) en Robert Zwinkels (ADO Den Haag) als genomineerden overbleven.

De uiteindelijke winnaar is bepaald door een stemming onder het Nederlandse publiek en een vakjury, bestaande uit Alex Tielbeke (Directeur Eredivisie CV), Michiel Verboven (Managing Director VriendenLoterij), Jaap de Groot (Chef Sport De Telegraaf) en PSV-doelman Jeroen Zoet (Maatschappelijk Speler Eredivisie 2015).

€ 25.000,- naar gezondheidsproject in Zuid-Limburg

Nathan Rutjes is vereerd met de prijs voor Maatschappelijk Speler Eredivisie: "Ik denk nooit aan een beloning voor wat ik doe voor anderen, maar kan het zien als een waardering voor mijn inzet". De voetballer van Roda JC wint de prijs voor onder meer zijn tomeloze inzet bij diverse maatschappelijke initiatieven. Dit varieert van het begeleiden van gezondheidsprojecten en vroegtijdige schoolverlaters tot aan het jureren bij voorleeswedstrijden en het lesgeven op scholen over zelfvertrouwen.

De kersverse winnaar heeft besloten om de helft van de € 50.000,- te steken in een nieuw project van stichting Roda JC Kerkrade Midden in de Maatschappij: Roda JC Op Gezond Gewicht. Met dit gezondheidsproject richt de club zich op het tegengaan van overgewicht en obesitas in de regio Zuid-Limburg. De overige € 25.000,- verdeelt Rutjes over enkele goede doelen: € 10.000 gaat naar de afdeling Neonatologie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. De overige € 15.000,- worden eerlijk verdeeld over Make-A-Wish Nederland, de CliniClowns en het Jeugdsportfonds Limburg.

Voorbeeldrol spelers

De VriendenLoterij is als Maatschappelijk Partner van de Eredivisie betrokken bij de prijs. Michiel Verboven, Manager Director VriendenLoterij: "Door een prijs uit te reiken aan een Eredivisiespeler die zich zeer betrokken toont bij de maatschappij, stimuleren wij spelers om zich bewust te zijn van hun voorbeeldrol. We moedigen hen aan zich in te blijven zetten voor een sterkere samenleving en mensen die het minder getroffen hebben een steuntje in de rug te geven."

Alex Tielbeke, directeur Eredivisie CV, roemt de maatschappelijke rol die Eredivisieclubs invullen. "Iedere club in de Eredivisie is op veel fronten maatschappelijk actief. Het is daarbij mooi om te zien dat spelers, zoals Nathan, actief betrokken zijn door zich buiten de lijnen sterk te maken voor een gezonder en sterkere samenleving. Ze zijn onder meer voor jonge voetballers in hun omgeving een voorbeeld."

Lees meer over het Maatschappelijk Partnerschap met de Eredivisie