Maatschappelijk Speler Eredivisie

Nathan Rutjes: positieve weldoener met hart van goud

19 april 2017 - Als de telefoon gaat in huize Rutjes, is het negen van de tien keer iemand die iets van Nathan wil. Nathan (33, voetballer van Roda JC, cultheld en publiekslieveling van RTL Late Night) zegt meestal ja. Hij kan het niet laten. Het zit in zijn genen.

Nathan stopt bijna al zijn vrije tijd in zijn vrijwilligerswerk. Nu hij getrouwd is en vader is van zoon Lavezzi van vier probeert hij iets selectiever te zijn, zodat hij ook tijd kan besteden aan zijn gezin, maar het blijft lastig kiezen. Het was reden hem vorig jaar uit te roepen tot Maatschappelijk Speler Eredivisie, een initiatief van de VriendenLoterij en de Eredivisie.

"Ik was dertien toen ik mijn voetbalclub vroeg of ik iets voor ze kon terugdoen. Mocht ik een F-elftal met jochies van zes en zeven trainen. Geweldig!"

Maatschappelijk Speler Eredivisie

Het bijbehorende prijzengeld van € 50.000,- schonk Nathan deels aan een gezondheidsproject van Roda JC en een aantal goede doelen. Nathan: "Die prijs heeft mijn leven verrijkt. Ik ben een simpele jongen, ineens kwam ik in aanraking met mensen die allemaal op het hoogste niveau hebben gevoetbald. Zo kwam ik op het Gala in contact met Dennis Bergkamp en Ruud van Nistelrooij, jeugdhelden van mij, die mij nu ineens feliciteerden."

Nathan vervolgt: "En daar waar ik vroeger na afloop van een wedstrijd altijd shirts vroeg aan tegenstanders, vragen ze nu soms om míjn shirt. Ik kan je verklappen: dat komt niet omdat ik de beste voetballer van Nederland ben hoor!"

Door zijn optredens in de media heeft Nathan het label ‘positivist’ op zich geplakt. "Ik voel me bevoorrecht dat ik al veertien jaar betaald voetbal mag spelen en dat ik daardoor weer een groot publiek kan bereiken. Zelf loop ik met een matje in mijn nek en heb ik veel onder de tatoeages, maar mijn uiterlijk heeft geen invloed op de boodschap die ik wil uitdragen: Als je respect toont krijg je respect terug. De basis in het leven."

Nathan zet zich met alle liefde belangeloos in: "Sommige activiteiten kosten je als voetballer maar drie minuten, maar andersom is het een gebeurtenis waar mensen jaren later nog over praten op verjaardagen. Wij kunnen als voetballers écht het verschil maken!"

Lees meer over het partnerschap met de Eredivisie