De zonnebloem

Meer toegankelijkheid voor 60 vrijetijdslocaties

28 augustus 2018 - Een belangrijk moment in het Rijksmuseum: het Concertgebouw, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum ontvingen daar een toegankelijkheidscertificaat van de Zonnebloem. Een hele mijlpaal, omdat dit ervoor zorgt dat mensen met een lichamelijke beperking minder aan huis gekluisterd zijn. Mede dankzij uw deelname kwam dit bijzondere project tot stand.

Zo’n 1,4 miljoen Nederlanders hebben een lichamelijke beperking. Het overgrote deel ervan blijft vaker thuis dan hen lief is. Een dagje naar de dierentuin of het museum is voor hen minder vanzelfsprekend. Ook zijn faciliteiten, zoals invalidentoiletten of rolstoelpaden, dikwijls onvoldoende aanwezig. Of de kaartjesautomaten zijn te hoog voor rolstoelgebruikers. Met het project ‘Onbeperkt Eropuit’ werkt de Zonnebloem samen met vrijetijdslocaties om de toegankelijkheid te verbeteren.

Onbeperkt Eropuit

De Zonnebloem testte al 18 locaties met behulp van mystery guests; mensen met een lichamelijke beperking die de vrijetijdslocaties toetsen op toegankelijkheid. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) reikte – samen met Annemarie Verbunt, een van de 750 mystery guests - op maandag 27 augustus de eerste toegankelijkheidscertificaten van de Zonnebloem uit.

Minister Van Engelshoven en Annemarie Verbunt Minister Van Engelshoven en Annemarie Verbunt

"Voor mij is toegankelijkheid super belangrijk”, benadrukt Annemarie het belang van de inzet van de vrijetijdslocaties. “Ik houd heel veel van kunst en in veel musea vind je prachtige juweeltjes. Maar die mis ik nu nog vaak, omdat ik er met mijn elektrische rolstoel niet naar binnen kan."

Annemarie vervolgt: "Dat dé belangrijkste musea van Nederland nu zo’n plaquette krijgen en de toegankelijkheid verbeteren, is super. Zo wordt het voor mensen in een rolstoel in de toekomst een stuk comfortabeler om veel meer musea te bezoeken!"

Mede dankzij uw deelname ontving de Zonnebloem € 574.000,- om dit project te realiseren. Met dit project zet de Zonnebloem haar kennis en ervaring in om vóór 2020 ruim 60 attractieparken, bioscopen, concertzalen, dierentuinen, musea en voetbalstadions beter toegankelijk te maken.

Lees meer over de Zonnebloem

Fotocredits: de Zonnebloem/Frank van Beek

Eredivisie
* Alle bekendmakingen volgen uit de maandelijkse trekking. Lees meer over de winkans en het reglement op www.vriendenloterij.nl/winkans. Prijzenschema onder voorbehoud van wijzigingen.