Aut there, het project van de Nederlandse Vereniging voor Autisme

Meer begrip voor jongeren met autisme

Deze week is het Autismeweek en vragen de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het AutismeFonds aandacht voor de circa 190.000 mensen met autisme in Nederland. Het NVA lanceerde 28 maart dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij de AutThere-app om jongeren met autisme uit hun sociale isolement te halen.

Als je autisme hebt is dat van grote invloed op je sociale omgang. Natuurlijk worstelen alle jongeren wel eens met hun eigen karakter en de manier waarop ze overkomen. Maar als je autisme hebt, dan kunnen dit soort gevoelens je dagelijks leven beheersen. Je hebt dan voortdurend te maken met onbegrip omdat mensen je eigenwijs, afwezig of onaangepast vinden.

AutThere-app voor jongeren met autisme

De Nederlandse Vereniging voor Autisme vraagt in hun campagne aandacht voor dit onbegrip waar mensen met autisme mee te maken hebben. Daarnaast willen ze het sociale isolement waarin deze jongeren vaak zitten doorbreken.

Met de AutThere-app van NVA vinden jongeren met autisme gemakkelijker jongeren met dezelfde interesses. Via het forum op de AutThere-app kun je met elkaar kennismaken en ideeën uitwisselen. Ook kun je via de AutThere-app met elkaar afspreken. Op de app staan activiteiten voor jongeren met autisme waar je naartoe kunt gaan.

In contact komen met anderen

Bartjan werkte mee aan de ontwikkeling van de campagne. Hij zit in zijn eindexamenjaar en is geïnteresseerd in alles wat met computers te maken heeft.

Bartjan van het project AutThere

“Ik werd gevraagd om mee te werken aan de ontwikkeling van de AutThere-app en het leek mijzelf een leuk idee, want het is ook goed voor later, misschien ga ik wel de app-wereld in. Ik weet hoe het is om autisme te hebben en om contact te leggen tussen mensen want door het autisme wordt je heel erg bang dat je het fout doet en neem je alles nogal letterlijk waardoor je mensen afstoot. Daarom vind ik het idee van deze app zo goed, want hierdoor kan ik in contact komen met mensen die dezelfde hobby's hebben.”

Bekijk hier het verhaal van zes jongeren die autisme een gezicht geven:

Dankzij deelnemers van de VriendenLoterij

Sinds 2009 wordt de Nederlandse Vereniging voor Autisme gesteund door de VriendenLoterij met een totale bijdrage van ruim € 1,7 miljoen. Dankzij een extra bijdrage van € 401.600,- in 2013 kon de AutThere-app worden gelanceerd.

Lees meer over de Nederlandse Vereniging voor Autisme
Bezoek de Facebookpagina van AutThere!