Kik Pierie sc Heerenveen

Lifestyle-programma sc Heerenveen

22 november 2017 - Op de Jeugdopleiding van sc Heerenveen worden jongeren middels een ‘Lifestyle en Maatschappij programma’ voorbereid op hun maatschappelijke (voorbeeld)rol en een eventuele toekomst buiten het voetbal. Als Maatschappelijk Partner van de Eredivisie ondersteunt de VriendenLoterij dit.

Meer dan voetbalskills

“Uiteraard gunnen we onze jeugdspelers allemaal de droom profvoetballer te worden, maar we vinden dat wij als voetbalclub ook de verantwoordelijkheid hebben onze jeugd meer mee te geven dan voetbalskills alleen.” Eric Boersma is coördinator jeugdopleiding bij sc Heerenveen en begeleidt de jonge talenten.

“Met ons ‘Lifestyle en Maatschappij programma’ willen wij jongeren graag die vaardigheden meegeven waarmee ze in de maatschappij kunnen slagen. Maar ook de jongens die wél het eerste halen bewust maken van hun voorbeeldfunctie als profvoetballer.”

Voetballen in de gevangenis

Sinds twee jaar werkt sc Heerenveen met het Lifestyle-programma. Hierin bieden ze allerlei workshops aan waarin jongeren bewust gemaakt worden van diverse maatschappelijke aspecten. Zoals financiën, gezondheid en omgaan met tegenslagen.

Maar ook breder: door ze bijvoorbeeld rond te leiden op een jeugddetentiecentrum en ze daar te laten voetballen tegen leeftijdsgenoten die minder fortuinlijk zijn. Maar ook door hen voedselpakketten te laten samen stellen en uitdelen bij de Voedselbank.

Mooie meerwaarde

Kik Pierie is één van de spelers uit het huidige eerste elftal die de gehele jeugdopleiding heeft doorlopen en vorig jaar zelf het Lifestyle-programma heeft gevolgd. Hij kijkt enthousiast terug. “Het is een enorm waardevol onderdeel van de opleiding. Een mooie meerwaarde in mijn ontwikkeling als mens.”

Eric Boersma is dat met Kik eens: “Het zijn normen en waarden waar hij zijn verdere leven profijt van heeft. Wij vinden dat het bij onze club past om onze jeugd zo breed mogelijk te ontwikkelen. Wij zijn daarom zeer verguld met de ondersteuning van de VriendenLoterij die ons helpt deze projecten te kunnen financieren.”

Eric vervolgt: “Zonder de VriendenLoterij kunnen we geen deskundigen inhuren, onze jongens niet in een bus vervoeren naar een detentiecentrum en überhaupt geen tijd vrij maken voor maatschappelijke bewustwording.”

Lees meer over het Maatschappelijk Partnerschap met de Eredivisie
Lees meer over sc Heerenveen