Stichting Bewegingsplezier voor Ouderen en chronisch Zieken

Lekker digitaal fietsen

Amsterdam, augustus 2015 - Hoe krijg je mensen in een verpleeghuis in beweging? De Stichting Bewegingsplezier voor Ouderen en chronisch Zieken vond hiervoor een mooie oplossing. In 2014 won de stichting daar zelfs de Meer dan handen Vrijwilligersprijzen mee.

Wie in het verpleeghuis oefent op een hometrainer bij de fysiotherapie, kan daar zelf een mooie fietsroute bij kiezen. Met deze hometrainer, gekoppeld aan een computer en beeldscherm, lijkt het net of je buiten fietst. Hoe sneller je trapt, hoe sneller je door de omgeving fietst. Bovendien fiets je langs bekende plekken en dorpen.

Initiatiefnemer van Stichting Bewegingsplezier voor Ouderen en chronisch Zieken, Ron Otten: “Dat stimuleert enorm. Mensen in verpleeghuizen komen zelden buiten. Ze bewegen nauwelijks, terwijl bewegen juist een van de beste medicijnen is voor ouderen en voor mensen met een chronische ziekte.”

Route via scootmobiel

Inmiddels staan in zestien zorgcentra in Nederland deze speciale fietsen opgesteld. De stichting heeft de wens het project uit te breiden. Ron: “We willen fietsfilmpjes laten maken door vrijwilligers die in een scootmobiel of met een Canta rijden. Zij kennen vaak de mooiste plekjes. Die fietsroutes willen wij na bewerking beschikbaar stellen zodat mensen nog meer routes kunnen kiezen.”

Daarnaast is het plan om mensen uit verpleeghuizen samen te laten fietsen. “Wat zou het mooi zijn als je bijvoorbeeld een fietstocht kan maken met je kleindochter die 50 kilometer verderop woont. Je ziet elkaar in beeld, je fietst dezelfde route en via de beeldverbinding kun je met elkaar praten.”

Meer dan handen Vrijwilligersprijzen

De Stichting Bewegingsplezier voor Ouderen en chronisch Zieken won in 2014 één van de Meer dan handen Vrijwilligersprijzen. Met deze prijs ontving de stichting een fantastisch bedrag van € 5.000,-. Als partner van de Meer dan handen Vrijwilligersprijzen, stelde de VriendenLoterij dit bedrag beschikbaar.

Ron: “We zijn heel blij met deze prijs. Het betekent dat we op de goede weg zijn. We willen nu software laten maken en camera’s aanschaffen zodat mensen de fietsroutes zelf kunnen opnemen en uploaden. Zo’n prijs is voor ons een enorme opsteker!”

Op 7 december reikt staatssecretaris Martin van Rijn de Meer dan handen Vrijwilligersprijzen uit. Met deze prijzen zet hij inspirerende voorbeelden in het zonnetje. Ook spreekt hij zijn waardering uit voor inspirerende vrijwilligersorganisaties en individuele vrijwilligers.

Tot 18 september 2015 kunnen vrijwilligersorganisaties en individuele vrijwilligers zich aanmelden voor de Meer dan handen Vrijwilligersprijzen. Hiervoor hoeft u als goed doel niet aangesloten te zijn bij de VriendenLoterij.

Lees meer over de Meer dan Vrijwilligersprijzen