FC Twente Voetbalacademie

Laten zien dat het leven nog meer kanten heeft

27 september 2017 - Dat het leven meerdere kanten heeft, beseffen veel jeugdspelers soms te weinig. Reden voor FC Twente om de spelers van hun Voetbalacademie bewust te maken van hun sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Initiatieven die de VriendenLoterij als Maatschappelijk Partner Eredivisie ondersteunt.

Een mooi voorbeeld is de samenwerking van FC Twente met revalidatiecentrum ’t Roessingh. Jeugdspelers van de FC Twente Voetbalacademie worden ingezet om kinderen met een lichamelijke beperking te laten ervaren wat de mogelijkheden zijn ten aanzien van voetbal op aangepast niveau.

In perspectief

Michel Jansen, Hoofd Opleidingen van FC Twente: “als de jongens gevraagd worden of ze willen deelnemen aan een maatschappelijk project, staat niemand direct te springen. Maar achteraf zijn de reacties altijd heel positief, het zet dingen in perspectief.”

Jansen vervolgt: “Ze beseffen zich ineens hoe betrekkelijk het leven is. Ze kunnen zich soms vreselijk druk maken over een bepaalde balaanname, terwijl er in ‘t Roessingh leeftijdsgenoten verlamd in een rolstoel zitten.”

De basis moet goed zijn

Bij de Voetbalacademie van FC Twente komt, hoe gek dat ook klinkt, voetbal op de derde plaats, na school en een stabiele thuissituatie. “Met een percentage van slechts 4 tot 6% die uiteindelijk het eerste haalt, is het behalen van een schooldiploma essentieel. Hier hameren we ook altijd op, ook al vinden sommige ouders school een bijzaak, want ‘hun zoon wordt toch profvoetballer’.”

Het roer om

Na zware jaren, krabbelt FC Twente als organisatie weer omhoog. “We waren diep weggezakt, ook financieel, maar we hebben alles omgegooid. Het vertrekpunt is nu de mens. Onze voetballers zijn ons visitekaartje. Daarbij hoort onder andere een verzorgd uiterlijk en clubkostuum, goede prestaties op school, maar ook maatschappelijke betrokkenheid.”

Lees meer over het Maatschappelijk Partnerschap met de Eredivisie Lees meer over FC Twente