Foto: Cam on Wheels Foto: Cam on Wheels

Kuyt vereeuwigd door jongeren met (spraak)beperking

30 mei 2018 - "Achter elke foto schuilt een deel van mijn levensverhaal, maar achter elk van deze fotografen zit óók een verhaal." Cam on Wheels is een organisatie die, mede dankzij onze deelnemers, jongeren met een (spraak)beperking een opleiding laat volgen tot mediaprofessional en hun verhaal laat vangen en vertellen in beeld.

"Daarom ben ik ongelofelijk trots op dit resultaat", glimt Dirk Kuyt in het Breakers Beach House bij Huis ter Duin. Nabij de locatie waar de voetballegende talrijke keren verzamelde met Oranje, is de onthulling van de expositie met negentien prachtige portretten en een film.

Van de magie van De Kuip tot de Bunnikside van FC Utrecht, van de duinpan van Quick Boys tot de Vuurbraak van Katwijk, ‘Dirk’ poseerde op plekken die hem dierbaar zijn. De ingelijste foto’s werden geveild en de opbrengst is bestemd voor de Dirk Kuyt Foundation.

"Het was fantastisch én bijzonder om met deze fotografen op te mogen trekken." Eén van hen, Daan, kon niet bij de onthulling zijn. "Hij kan overprikkeld raken en een frustratie-aanval krijgen", legt Kuyt uit. "Tijdens de fotosessie had Daan ook zo’n moment. Ik heb een arm om zijn schouder geslagen en toen werd hij gelukkig rustig. Vervolgens heeft hij bij de vuurtoren nog iets ongelofelijk moois neergezet."

"Dirk Kuyt heeft dat sleuteltje, laat ze zijn wie ze zijn"

Mascha Legel, oprichter en projectleider van Cam on Wheels: "Wij leren jongeren met een beperking verhalen te vangen in beeld. Daan kan niet praten en bedient zich van een spraakcomputer."

"Deze jongeren begrijpen als geen ander hoe ze situaties moeten uitleggen met ondersteuning van beeld. Hij is een hele slimme jongen, die veel informatie binnenkrijgt en dat soms niet goed kan verwerken. En het frustrerende voor hem is dat hij het dan niet snel kan vertellen."

"We moesten nog éen foto maken, toen Daan een frustratie-aanval kreeg. Dirk ontfermde zich over Daan en wist hem te kalmeren. Het was heel ontroerend. Dirk maakt de kids blij, maar maakt ook gemakkelijk en mooi contact. Hij heeft dat sleuteltje, laat ze zijn wie ze zijn."

"Dit bewijst dat inclusie een kwestie van dóen is"

Kuyt: "Het is zó inspirerend en door de prachtige opbrengst vermenigvuldigt het zich: zo kunnen we met de Dirk Kuyt Foundation weer andere kinderen met een beperking blij maken."

"Zonder de VriendenLoterij had ik hier echter niet gestaan. Door hun steun heeft de foundation een enorme groei doorgemaakt en kunnen wij inmiddels via 150 projecten kinderen met een beperking helpen en enthousiasmeren door sport. En ik zie een herhaling van dit project wel zitten", glimlacht Kuyt. "Dan in Liverpool en Istanbul (waar hij bij Fenerbahce speelde, red.)."

Lees meer over de Dirk Kuyt Foundation