Kans op rolstoelvrije toekomst voor kinderen met stofwisselingsziekten 

Amsterdam, 11 november 2014 - Per 11 november 2014 start het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam innovatief stamcelonderzoek om de vooruitzichten voor kinderen met stofwisselingsziekten te verbeteren. Een belangrijke eerste stap naar een toekomst zonder pijn en met meer bewegingsmogelijkheden; een wereld van verschil voor kinderen die nu vaak in een rolstoel belanden.

Het onderzoek is mogelijk dankzij een schenking van de WE Foundation in samenwerking met De VriendenLoterij en het Zeldzame Ziekten Fonds.

André Kuipers

De start van dit bijzondere onderzoek werd aangekondigd door WE Foundation ambassadeur André Kuipers tijdens de uitzending van Koffietijd van dinsdag 11 november op RTL4 om 10:00 uur. De arts en astronaut is betrokken bij de WE Foundation omdat hij de noodzaak van meer onderzoek en passende oplossingen voor kinderen met stofwisselingsziekten onder dan aandacht wil brengen.

Bekijk hier het fragment uit de uitzending van Koffietijd.

Kille cijfers

De WE foundation zet zich, samen met haar toegewijde ambassadeurs André Kuipers en acteur Huub Stapel, in voor meer wetenschappelijk onderzoek naar stofwisselingsziekten; nog steeds de grootste sluipmoordenaar onder kinderen. Jaarlijks worden 800 kinderen gediagnosticeerd met een stofwisselingsziekte waaraan 70 procent overlijdt. Kille cijfers die voor de WE Foundation aanleiding zijn om fondsen te werven voor meer onderzoek naar betere therapieën.

VriendenLoterij steunt onderzoek

Met de bijdrage van de VriendenLoterij voert het Zeldzame Ziekten Fonds in samenwerking met de WE Foundation een onderzoek uit gericht op de behandeling van kinderen met de zeldzame en ongeneeslijke stofwisselingsziekte MPS VI. Deze ongeneeslijke, progressieve stofwisselingsziekte beperkt kinderen na verloop van tijd in hun gehele motoriek. Lopen wordt steeds moeilijker en na verloop van tijd zelfs onmogelijk en handen verstijven. Ook lichaamsgroei, gezichtsveld, gehoor en alle vitale organen (hart, lever, longen) worden aangetast.

Video over het stamcelonderzoek:

Onderzoek IPS-cellen

Bij het Erasmus MC wordt de komende 4 jaar onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van nieuwe therapieën op basis van IPS-cellen. Dit is een techniek waarbij aangetaste cellen nauwkeurig kunnen worden 'gerepareerd' en teruggeplaatst bij een patiënt zodat deze zich in het lichaam verder als gezonde cellen kunnen gaan gedragen. Zulk innovatief onderzoek is dringend nodig voor kinderen die geconfronteerd worden met ernstige handicaps die nu niet behandelt kunnen worden. Voor deze kinderen kan dit onderzoek een wereld van verschil gaan betekenen.