Jezennia ontwikkelt schrijftalent met Lydia Rood

Amsterdam, 7 juni 2016 - Mede dankzij uw deelname ontving het traject de Schoolschrijver in 2015 een eenmalige schenking. Hiermee kunnen kinderen samen met een kinderboekenschrijver hun schrijftalent ontdekken. Kinderen zoals de 10-jarige Jazennia en schrijfster Lydia Rood.

Jeugdroman over pesten en discriminatie

Lydia Rood kwam wekelijks in de klas van Jezennia op OBS De Poolster. Lydia Rood las in de klas een verhaal van Jezennia en wist: hier zit een boek in. Samen gingen ze aan de slag en nu ligt er een prachtig nieuw boek: Xinia’s wraak. Zo ontdekte Jezennia Boateng haar schrijftalent dankzij De Schoolschrijver.

Jezennia: 'Als je gepest wordt voel je je heel alleen. Dat is heel naar. Ik wil iedereen laten weten dat je er altijd iets over moet zeggen. Dan voel je je niet meer zo alleen.’

Jezennia schreef haar verhaal om kinderen die gepest worden een hart onder de riem te steken. Lydia werkte het verhaal uit, en Jezennia las mee. Zij zegt: 'Ik keek door de ogen van Xinia.'

Lydia Rood: ‘Ik daag kinderen uit om zelf mee te denken over een verhaal. Ze vinden het een ontdekking dat ze net zo veel verbeeldingskracht hebben als ik – en soms meer.

Lydia Rood: 'Dan schep je de verrukking van die gezichtjes. Verhalen maken je eigen leven behapbaar, en daardoor kunnen we niet zonder. Als kinderen dat inzien, hebben ze ineens een extra instrument in handen.’

Kinderen ontdekken hun talent met De Schoolschrijver

De Schoolschrijver is een initiatief waarbij kinderboekenauteurs een half schooljaar gastschrijver zijn op scholen waar kinderen een extra stimulans in hun taalontwikkeling kunnen gebruiken. Het traject stimuleert kinderen om het verhaal in zichzelf te vinden en te verwoorden. 

Voor ieder kind een taalsterke toekomst

Mede dankzij uw deelname kan de Schoolschrijver kinderen taalsterk en klaar voor de toekomst maken. Creativiteit, durf en eigen initiatief van kinderen wordt gestimuleerd met als doel: bevordering van leesplezier, talent- en woordenschatontwikkeling van de kinderen. 

Lees meer over De Schoolschrijver