Jarno is scheidsrechter bij de World Winter Games

7 april 2017 - Voor de licht verstandelijk beperkte Jarno (24) is geen uitdaging te groot. Door veel doorzettingsvermogen heeft hij zijn vmbo-diploma niveau 2 gehaald en is hij de snelste schaatser met een verstandelijke beperking bij Special Olympics Nederland. Onlangs is hij zijn volgende grote uitdaging aangegaan: assistent scheidsrechter tijdens de Special Olympics World Winter Games in Oostenrijk.

Jarno’s ouders hebben hun kinderen altijd op dezelfde manier behandeld. Van kleins af aan werd Jarno door zijn ouders uitgedaagd om stap voor stap nieuwe dingen te leren. “Eerst mocht hij alleen naar de slager gaan. In zijn zak deden we een papiertje met daarop de boodschappen voor het geval hij het vergat”, vertelt moeder Gerda.

“Toen dat goed ging mocht hij alleen naar de supermarkt om twee of drie producten te kopen en zo heeft steeds iets nieuws geleerd. Gelukkig is Jarno erg ondernemend en pakt hij elke uitdaging met beide handen aan.”

Nieuwe uitdagingen

Jarno zoekt nu zelf uitdagingen en nieuwe avonturen op. Zo begon hij op 15-jarige leeftijd met schaatsen bij Hengelose ijsclub, terwijl zijn ouders niet kunnen schaatsen. Nu geeft hij zelfs schaatstraining aan de jeugd. Daarnaast is hij al vaak naar de internationale Special Olympics geweest én werd hij uitgenodigd voor het Apolo Ohno invitational toernooi in Salt Lake City.

"Dat ik nu assistent scheidsrechter mag zijn, voelt voor mij echt als een stapje vooruit."

Vorige maand tijdens de Special Olympics World Winter Games in Oostenrijk startte Jarno dankzij Fonds Gehandicaptensport, die Special Olympics met een bijdrage van de VriendenLoterij steunt, een nieuw avontuur als assistent-scheidsrechter bij het onderdeel shorttrack.

"Ik ben namelijk heel erg sociaal en praat met iedereen”, vertelt Jarno. “Zijn techniek en houding zijn ook goed”, voegt zijn moeder Gerda toe. “Daardoor is hij natuurlijk ook opgevallen.” Jarno: “Ik heb al aan zoveel wedstrijden meegedaan en heb al zoveel prijzen gewonnen, dat ik nu assistent scheidsrechter mag zijn, voelt voor mij echt als een stapje vooruit.”

“In Nederland heb ik één grote concurrent”, vertelt Jarno. “Laatst hadden wij een wedstrijd en ik had gewonnen, omdat hij een misstap maakte. Toen hij over de finish kwam heb ik aan het publiek gevraagd om op te staan en hem een groot applaus te geven. Dat is ook waar het om gaat. Sport is niet om te winnen, maar om van te genieten.” Niks lijkt onmogelijk voor Jarno.

Als hij het graag wil, dan werkt hij net zo hard als nodig is om zijn doel te bereiken. Zijn moeder is erg trots op Jarno en had vroeger nooit gedacht dat hij zoveel zou bereiken. Jarno ontwikkelde zich namelijk pas laat. “Vroeger hoopte ik dat Jarno zou leren lezen en schrijven, zodat hij zich toch nog een beetje kan redden”, zegt Gerda. “En kijk hem nu eens zitten.”

De ouders van Jarno gaan naar ieder sportevenement mee en hebben daardoor geleerd om Jarno los te laten. “Voor ons zijn deze evenementen ook een hele ervaring. In het begin was het erg moeilijk Jarno los te laten. Ik zorgde elke dag in de week voor hem, en opeens moet je je kind toch overleveren aan anderen maar nu ben ik daar wel aan gewend. Ik weet zeker dat Jarno het nog veel verder gaat schoppen.”

Scheidsrechter Jarno

Wat zijn je belangrijkste taken? Jarno: “Ik zet deelnemers aan de start op hun positie, zorg dat de blokken goed staan, let op of de schaatsers elkaar niet hinderen en of ze niet binnen de blokjes door gaan. Ook schrijf ik de uitslagen op en als me iets is opgevallen tijdens de wedstrijd geef ik dat door aan de hoofdscheidsrechter.“

Je bent nu een paar dagen bezig en het gaat goed hoorden we. Jarno: “Ja, het is echt geweldig, ik heb zelfs al een aantal taken erbij gekregen die eigenlijk door de hoofdscheidsrechter worden gedaan. Ik help mee de schaatsers te begeleiden tijdens de warming-up, check of ze alle bescherming om hebben en leid ze van de baan als ze klaar zijn. “

Hoe is het voor je om nu niet als deelnemer maar als assistent-scheidsrechter actief te zijn? “Het is super leuk en echt een nieuwe ervaring! Het mooiste is om op de baan te staan en alles in de gaten te houden. Geweldig om een andere rol te hebben. En dan ook nog eens complimenten te krijgen van coaches en andere juryleden. Ik geniet!”

World Winter Games 2017

Van 18 t/m 24 maart streden 3.000 sporters met een verstandelijke beperking uit 110 landen tegen elkaar. Het Nederlandse team (waaronder Jarno) deed met 25 sporters mee op dit wereldpodium, waar vele levens veranderden en de sporters boven zichzelf uitstegen. De 25 sporters deden mee in vier disciplines: shorttracken, skiën, snowboarden en langlaufen. In totaal wonnen ze 42 medailles: 15x goud, 18x zilver en 9x brons.

Meest bijzonder was dat alle sporters minimaal 1 medaille behaalden. Deelname aan de World Games is voor de sporters de kans van hun leven en tegelijkertijd de moeilijkste competitie die ze tegemoet gaan. Door middel van de World Games kunnen de sporters hun talenten en vaardigheden op wereldniveau tonen en laten zien dat zij net zoveel respect en waardering verdienen als andere sporters op topniveau.

Fonds Gehandicaptensport en de VriendenLoterij

Sinds 2001 ontvangt Fonds Gehandicaptensport een bijdrage van de VriendenLoterij. Inmiddels heeft Fonds Gehandicaptensport dankzij de loterijdeelnemers een totale bijdrage ontvangen van 6,4 miljoen euro. Dankzij deze bijdrage ondersteunt Fonds Gehandicaptensport via Special Olympics Nederland onder andere de World winter Games waardoor Jarno dit jaar ook heeft mee kunnen doen als scheidrechter.

Lees meer over Fonds Gehandicaptensport