Feyenoord jeugdspeler Jordy Wehrmann

“In het clubtrainingspak ben je ambassadeur van Feyenoord”

13 september 2017 - Naast voetbalskills, leren de spelers van Feyenoord Academy nog veel meer om zich te ontwikkelen tot profvoetballer. Vooral de maatschappelijke en sociale vaardigheden hebben een grote rol. Initiatieven die de VriendenLoterij als maatschappelijk Partner Eredivisie ondersteunt.

Raymond van Meenen is ex-scheidsrechter betaald voetbal en sinds drie jaar manager van de Feyenoord Academy. Hij houdt zich – kort gezegd - met alle niet voetbaltechnische zaken die spelen rondom de 220 jeugdspelers van Feyenoords vermaarde jeugdopleiding. “Van studie en stages, kleding, vervoer en financiën tot persoonlijke ontwikkeling en sociaal maatschappelijke projecten.”

Rondleiding door de Kuip

Eén van die projecten is de Feyenoord schoolweek, waarin jeugdspelers basisscholen in Rotterdam en omstreken bezoeken om te vertellen wat het inhoudt om op een topsportacademie te zitten. Ook moeten ze voorlezen, een speciale kids persconferentie houden en een rondleiding geven door de Kuip.

“Hoe onwennig ze zich ook voelen in het begin, het is een mooie manier alvast te wennen aan dat wat hen later te wachten staat als ze hun debuut maken in het eerste. Zodra je het clubtrainingspak draagt, ben je ambassadeur van Feyenoord.”

Vergrootglas

Feyenoord vindt het heel belangrijk dat jeugdspelers zich al vroeg leren presenteren en zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie. “Soms heerst er bij leeftijdsgenoten het beeld van de verwende jeugdspeler die nog niet eens zijn eigen tas draagt of veters strikt.”

Van Meenen vervolgt: “Door op scholen te vertellen wat ze ervoor moeten doen én vooral laten: studeren, gezond eten, structuur in hun leven, niet roken- en drinken en uren trainen; veranderen de spelers dat imago en zijn tegelijkertijd een voorbeeld voor anderen.”

Lees meer over het Maatschappelijk Partnerschap met de Eredivisie
Lees meer over Feyenoord