Afbeelding: Sanne Bas Beeldproducties Afbeelding: Sanne Bas Beeldproducties

“Ik ben blij dat de koster er zo snel was met de AED”

10 april 2018 - Elles kreeg op haar 18e totaal onverwachts een hartstilstand. Zij heeft het gelukkig overleefd. Dat heeft ze te danken aan de snelle hulp van haar ouders en burgerhulpverleners. En zij had het geluk dat er een AED hing bij de kerk, vlakbij het huis van haar ouders.

Tijdens de Collecteweek zet de Hartstichting zich dit jaar in voor meer openbare AED's in Nederland, mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.

Uit het niets een hartstilstand

“Op de avond voor de hartstilstand ging ik met vriendinnen een avondje stappen en kwam laat thuis. Om 8 uur 's ochtends ging ik naar de badkamer omdat ik me misselijk voelde. Mijn moeder keek raar op dat ik zo vroeg wakker was. Ik vertelde haar dat ik heel misselijk en duizelig was. Maar voordat ze kon zeggen dat ik moest gaan zitten viel ik al op de grond.”

“Mijn moeder dacht dat ik uit vermoeidheid was flauwgevallen. Met roepen en schudden probeerde ze me weer bij te brengen. Toen dat niet werkte, haalde ze mijn vader. Tegen die tijd had ik al een blauwe kleur en stuiptrekkingen.”

Koster snel ter plaatse met AED

“Mijn vader twijfelde geen seconde, hij begon meteen met reanimeren. Hij was jaren bedrijfshulpverlener geweest en wist hoe dit moest. Ondertussen had mijn moeder 112 gebeld."

“Binnen 5 minuten stonden er ook 2 burgerhulpverleners op de stoep, met een AED. Dit bleken de koster en zijn vrouw te zijn. Als burghulpverleners hadden ze een oproep gekregen via de alarmcentrale. De kerk is een paar 100 meter verderop en de AED hangt daar buiten."

“Zij sloten de AED aan terwijl mijn vader bleef reanimeren. 5 minuten later stond opeens de badkamer vol met mensen: onze huisarts, de ambulance en politie. Ze moesten me eerst naar de overloop brengen, waar de broeders de reanimatie konden overnemen. Zeker 20 minuten en 5 schokken van de AED later kreeg ik weer een regelmatig hartritme.”

Hartstichting en VriendenLoterij zetten zich in voor meer en beter bereikbare AED's

“Na mijn eigen ervaring en mijn stage in 2016 bij de Hartstichting, ben ik me heel bewust van het belang van een goed netwerk van burgerhulpverleners en AED’s. Ik had het waarschijnlijk niet overleefd als er geen oproepsysteem was en de AED niet zo dichtbij hing.”

De Hartstichting zet zich dankzij de deelnemers in voor meer AED's op openbare plekken. In 2017 heeft de Hartstichting dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij ruim 1.400 AED-buitenkasten verspreid onder sportlocaties, bibliotheken, theaters, gezondheidscentra en andere druk bezochte plekken in Nederland.

Zo wordt een groter deel van de AED’s in Nederland 24/7 toegankelijk én geregistreerd bij het oproepsysteem. Dankzij de AED-buitenkasten krijgen burgerhulpverleners in geval van nood direct toegang tot een AED, wat de kans op overleving van het slachtoffer vergroot.

Lees meer over de Hartstichting