Cam on Wheels

Hulp en vriendschap door autisme-app

25 januari 2017 - AutThere is een sociale app voor jongeren met autisme en helpt hen hun sociale isolement te doorbreken. Via de app vinden zij gemakkelijk anderen met dezelfde interesses waarmee ze kunnen afspreken. Bovendien zijn in de app leuke activiteiten voor jongeren met autisme te vinden. Mede dankzij u kon de Nederlandse Vereniging voor Autisme de app ontwikkelen.

Een ander leven

Robbert (20) weet al sinds zijn zesde dat hij PDD-NOS, McDD en ADHD heeft. Hij zat op een school voor speciaal onderwijs, maar voelde zich vaak eenzaam en zat veel achter zijn spelcomputer. Om zijn sociale isolement te doorbreken schreef hij zich op zijn 18e in voor een opleiding accountancy op een reguliere HBO-instelling. Dat jaar maakte Robbert ook kennis met de AutThere-app, een app die zijn leven heeft veranderd.

Zelfvertrouwen

Robbert: ‘Dankzij de app heb ik veel mooie momenten meegemaakt: samen met Floyd, een andere jongen uit die groep, stond ik in de Jaarbeurs voor 1500 mensen de app te presenteren, ik heb veel interviews gegeven en ben een keer op tv geweest voor de campagne. Ik heb er ook vrienden aan overgehouden. Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat het me heeft doen beseffen dat accountancy niets voor mij is.’

Anderen helpen

‘Ik studeer nu Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Ik wil graag mensen met autisme en ouders van kinderen met autisme begeleiden en helpen om de juiste zorg en hulp te vinden die ik zelf ook heb gehad. Er is nog zoveel onbegrip en onwetendheid rondom autisme. Ik ben autistisch en dat zal ik altijd blijven, het is een deel van mij. En ik ben er trots op, zonder dat zou ik niet zijn wie ik ben; ik ben tevreden met het leven dat ik nu leid.’

Dankzij deelnemers van de VriendenLoterij

Sinds 2009 wordt de Nederlandse Vereniging voor Autisme gesteund door de VriendenLoterij met een totale bijdrage van ruim € 1,7 miljoen. Dankzij een extra bijdrage van € 401.600,- in 2013 kon de AutThere-app worden gelanceerd.

Lees meer over de Nederlandse Vereniging voor Autisme