Club van de maand januari

Het hele jaar door carnaval

1 februari 2017 - De vraag ‘maar wat doen jullie de rest van het jaar dan?’, kan alleen van iemand bóven de rivieren komen. Het is een groot misverstand dat een carnavalsvereniging alleen rond februari in actie komt. Debby van Groeninge (42) van carnavalsvereniging De Vattebieren lacht: “Vanaf de elfde van de elfde tot aan de carnavalsweek zijn we ieder weekend op pad. Heel gezellig, maar hectisch."

"Na het laatste borreltje op de carnavalsdinsdagavond lassen we even een korte pauze in, maar vanaf half maart zijn we alweer druk aan het repeteren voor het volgende jaar.”

Gezinslid

Als kind al was Debby van Groeninge samen met haar ouders lid van De Vattebieren. Vanaf haar achttiende werd ze zelf actief lid. Ze speelt trompet in de Hofkapel en inmiddels is ze ook toegetreden tot het bestuur, als penningmeester van de club. “Die twee petten maken het soms lastig mijn tijd goed te verdelen. Gelukkig ligt het werk me wel. In het dagelijks leven ben ik hoofd administratie van een bouwbedrijf.”

In het hoogseizoen, besteedt ze zo’n zes uur per week aan de vereniging. “Maar ook in ons zogeheten ‘naseizoen’, dat van april tot en met augustus loopt, komen we als bestuur nog regelmatig bij elkaar. Er is genoeg te bespreken en regelen voor de komende carnavalsperiode."

"Denk aan uitnodigen van muziekkapellen voor ons ‘Vattebierenbloasbal’ tot het regelen van nieuwe ‘tonproaters’ voor ons ‘Tonproatersgala’ waar de crème de la crème uit Brabant en Noord Limburg hun act de présence geeft. Dit jaar houden we dit gala al voor de 31e keer.”

Warm bad

CV De Vattebieren is een middelgrote club in Tilburg en kent tachtig zogenaamde gezinsleden. Ze hebben een eigen Raad van Elf en een Hofkapel, waarin Debby trompet speelt, en zelfs een eigen Kinderjeugdraad. “Bijzonder voor onze club is de betrokkenheid van de leden. Vaak zie je de jeugd vanaf een jaar of dertien afhaken, dan is het niet zo cool meer en lonken de kroegen in de stad. Om vervolgens rond hun achttiende weer terug te keren, omdat het toch wel een warm bad was!”


Zowel Debby als haar kinderen van 10 en 9 zijn gepassioneerd lid van De Vattebieren en elk weekend wel op een activiteit te vinden. Haar echtgenoot daarentegen heeft er helemaal niks mee. “Dat is aan de ene kant fijn, want ik hoef nooit oppas te regelen als ik een avond moet vergaderen. Maar ik vind het ook jammer dat ik mijn passie niet met hem kan delen. Ach ja, het is met carnaval toch: of je houdt ervan, of niet. Zelfs als je uit Brabant komt!”

5 x 11 jubileum

Over een paar jaar bestaat De Vattebieren 55 jaar. Een bijzonder jubileum, want elke elf jaar wordt groots gevierd. “We zijn al druk aan het nadenken welke feestelijke activiteiten we gaan houden, en zijn nu al aan het sparen om dit feest met onze leden te kunnen vieren.

Ook zouden we graag onze kinderjeugdraad van nieuwe kleding en steken willen voorzien in de stijl van de ‘grote’ Raad van elf. En de muziekkapel is ook toe aan nieuwe shirts, zodat iedereen er weer fris bij staat. Genoeg wensen, die aardig wat kosten.

De recente VriendenLoterij-belactie leverde twintig nieuwe leden op. Een aantal waar we heel blij mee zijn. Het is leuk om te zien dat mensen graag voor de vereniging meespelen, die betrokkenheid is voor ons als vereniging gewoon helemaal super!”

Lees meer over clubs en verenigingen die aangesloten zijn bij de VriendenLoterij