Hartstichting maakt AED's beter bereikbaar

8 mei 2017 - De Hartstichting gaat de komende maanden 1.400 AED-buitenkasten verspreiden onder druk bezochte plekken in Nederland. Mede dankzij u als deelnemer wordt dit mogelijk gemaakt. Met de AED-buitenkasten krijgen burgerhulpverleners in geval van nood direct toegang tot een AED, wat de kans op overleving van het slachtoffer vergroot.

Jaarlijks worden circa 16.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Reanimatie door omstanders en de inzet van een AED binnen 6 minuten vergroot de kans op overleving aanzienlijk. Nederland telt naar schatting 100.000 AED’s. Volgens de Hartstichting hangen veel AED’s binnen, waardoor ze slechts een beperkt deel van de dag te gebruiken zijn.

Op 20 april werd de eerste AED-buitenkast uitgereikt aan OMNI sportvereniging VELO in Wateringen. Daarnaast staan er op dit moment slechts 10.000 AED’s geregistreerd bij een van de oproepsystemen (HartslagNu en Hartveilig Wonen).

Spreiding over Nederland

De komende maanden worden mede dankzij uw deelname in totaal 1.400 geregistreerde AED’s in buitenkasten op goed verspreide plekken in Nederland geplaatst waar veel mensen samenkomen. Voorbeelden daarvan zijn sportcentra, woonwijken, theaters en gezondheidscentra. 28 aangesloten clubs en verengingen bij de VriendenLoterij ontvangen ook een buitenkast.

De Hartstichting heeft het doel om iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving.

“Toen ik de oproep kreeg voor een reanimatie op de voetbalclub wist ik nog niet dat het om mijn broer ging”

Een goed voorbeeld is het persoonlijke verhaal van Arnold. "Toen ik de oproep kreeg voor een reanimatie op de voetbalclub wist ik nog niet dat het om mijn broer ging". Arnold krijgt in april 2015 een oproep om hulp te bieden bij een reanimatie. Hij weet dan nog niet dat het om zijn broer Jo gaat. Jo is trouwe vrijwilliger en supporter van voetbalvereniging Lemelerveld. De schrik is groot, als hij tijdens een wedstrijd langs de zijlijn in elkaar zakt.


Al viermaal een oproep

V.l.n.r: Arnold, Gerard en Jo V.l.n.r: Arnold, Gerard en Jo

Arnold is sinds eind 2012 burgerhulpverlener via HartslagNu. Dit is het oproepsysteem voor reanimatie dat in Twente actief is. Via dit systeem roept de meldkamer van 112 burgerhulpverleners op en stuurt hen naar het adres waar een reanimatie nodig is. “In december 2014 heb ik mij aangemeld bij HartslagNu. In de afgelopen 9 maanden kreeg ik al vier keer een oproep om in Lemelerveld te helpen bij een reanimatie.”

Gratis AED-buitenkast

Arnold: "Op ons sportpark is het al supergoed geregeld. Er hangen maar liefst 3 AED’s en heel veel clubleden kunnen reanimeren en een AED bedienen. Jo heeft geluk gehad, maar lang niet in alle gevallen, is dat zo. Het is belangrijk dat er minimaal 1 AED aanwezig is en dat er mensen zijn die kunnen reanimeren."
Lees meer over de AED-kasten