KiKa PrijzenMarathon

Grootste actie ooit voor kinderen met kanker

KiKa PrijzenMarathon maakt toponderzoek in grootste kinderkankercentrum van Europa mogelijk

Amsterdam/Amstelveen, 15 september 2014 – De VriendenLoterij en KiKa slaan vanaf vandaag de handen ineen voor de grootste inzamelingsactie ooit voor kinderen met kanker; de KiKa PrijzenMarathon. Deelnemers aan de Loterij kunnen met deze actie aangeven dat de helft van hun lotprijs direct naar KiKa gaat. Dit geld is bestemd voor het opzetten van het research instituut van het grootste kinderkankercentrum van Europa; het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. De komst van dit centrum brengt het voornaamste doel dichterbij: de genezingskans van kinderen met kanker laten stijgen van 75% naar 95% in 2025.

Grootste kinderkankercentrum van Europa

Kanker is nog steeds doodsoorzaak nummer 1 onder kinderen in Nederland. Eén op de vier kinderen (25%) overleeft de ziekte helaas niet. KiKa werft fondsen voor onderzoek naar kinderkanker om de genezingskans te verhogen. Om dit te versnellen wordt het grootste kinderkankercentrum van Europa gebouwd, het Prinses Máxima Centrum, tegenover het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Het is de enige plek in Europa waar de allerbeste specialisten, onderzoeksmethodes en zorg bijeengebracht worden voor gecentraliseerd toponderzoek onder één dak. En niet, zoals nu het geval is, verspreid over verschillende locaties in Nederland. Met een eerdere actie van KiKa wordt de bouw van het Prinses Máxima Centrum mede mogelijk gemaakt. Het centrum wordt in 2017 in gebruik genomen. De opbrengsten van de KiKa PrijzenMarathon zijn bestemd voor de realisatie van het noodzakelijke research instituut.

Prof. Dr. Rob Pieters, Kinderoncoloog en initiatiefnemer Prinses Máxima Centrum: “Aan kinderen vertellen dat ze doodgaan, went nooit. Daarom ben ik zo blij dat er steeds meer geld komt voor onderzoek naar kinderkanker waardoor we nieuwe behandelingen kunnen ontwikkelen om kinderkanker vaker te genezen en ‘vriendelijker’ te behandelen. Alleen met de beste zorg en toonaangevend onderzoek kunnen we ervoor zorgen dat in de toekomst kinderen niet meer onnodig sterven aan kanker.”

 Marieke van Schaik, Managing Director VriendenLoterij:

“De VriendenLoterij, die goede doelen op het gebied van gezondheid en welzijn steunt, steunt ook het voornaamste doel om de genezingskans van kinderen met kanker in 2025 naar 95% te laten stijgen. Door mee te spelen in de KiKa PrijzenMarathon zorgen we er met elkaar voor dat in het Prinses Máxima Centrum een research instituut van absolute topklasse komt waar de meest vooraanstaande oncologen uit heel Nederland gaan samenwerken om dit doel te bereiken.”

Irene Moors met andere bekende Nederlanders in actie voor kinderkanker 

Irene Moors is het gezicht van de actie. Daarnaast komen ook veel andere bekende Nederlanders in actie voor kinderkanker. Zo zijn onder meer VriendenLoterij-ambassadeurs Wolter Kroes, Lucille Werner, Gerard Joling en Richard Krajicek aan de KiKa PrijzenMarathon verbonden, evenals KiKa-ambassadeurs Anky van Grunsven, Teun de Nooijer en Bas Muijs. In RTL-programma’s zoals Life 4 You en Koffietijd is ook ruimschoots aandacht voor de actie.

KiKa PrijzenMarathon

Vanaf 15 september gaat de KiKa PrijzenMarathon van start. Nederlanders kunnen ‘geoormerkt’ meespelen bij de VriendenLoterij, waarbij iedere maand de helft van de lotprijs dan direct naar KiKa gaat voor de realisatie van het research instituut in het Prinses Máxima Centrum. Tijdens de actie maken deelnemers kans op zogeheten dagprijzen. Vanaf 1 t/m 25 oktober worden de winnaars van deze dagprijzen dagelijks bekendgemaakt. Op 2 november maakt de VriendenLoterij in het RTL-programma Life 4 You de winnaars van de 250.000 prijzen uit de KiKa PrijzenMarathon bekend, met prijzen oplopend tot 2 miljoen euro. Kijk voor meer informatie op www.vriendenloterij.nl/voorkika.