Goede doelen loterijen

Goede Doelen Loterijen als Nederlandse traditie op lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO)

Amsterdam, 16 februari 2017 - De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland is uitgebreid met de traditie van goededoelenloterijen. De grootste zijn de Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en de VriendenLoterij. Andere voorbeelden zijn de Jantje Beton Loterij, de Grote Clubactie en de Zonnebloemloterij. Goede Doelen Nederland, de brancheorganisatie van de erkende goede doelen, heeft de goededoelenloterij voorgedragen voor plaatsing op de inventaris.

De Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij, VriendenLoterij) zamelen geld in door de helft van ieder verkocht lot aan het goede doel te geven. Mede-oprichter en directievoorzitter van de Goede Doelen Loterijen Boudewijn Poelmann: ‘Het opnemen van de traditie van de goededoelenloterij op deze lijst onderstreept de grote maatschappelijke betekenis van dit Nederlandse fenomeen. We moeten dit vooral behouden voor de toekomst. Daarom dringen wij er ook bij de overheid op aan om fondsenwerving voor de samenleving tot hoofddoelstelling van het kansspelbeleid te maken.’

Goededoelenloterijen kennen een lange traditie van het verkopen van loten om geld in te zamelen voor een goed doel. In 1729 vond de eerste ‘Generaliteitsloterij’ plaats om geld in te zamelen voor het algemeen belang. Meespelen met een loterij om te winnen en tegelijkertijd geld geven voor een betere wereld, is een krachtige combinatie.

De Nationale Inventaris vloeit voort uit de ondertekening van het UNESCO Verdrag ter bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed door Nederland in 2012.