Mattijs Branderhorst

“Goede cijfers net zo belangrijk als presteren op het veld”

14 maart 2018 - Als jeugdspeler staat alles in het teken van je voetbaldroom. Echter, een klein percentage schopt het tot profvoetballer. Als Maatschappelijk Partner van de Eredivisie steunt de VriendenLoterij initiatieven op het gebied van scholing om jeugdspelers ook op een toekomst in de maatschappij voor te bereiden.

Mattijs Branderhorst (24), doelman van Willem II, kon als uitblinkende vwo-leerling prima zelfstandig leren. Maar om zich heen zag hij tijdens zijn jaren in de jeugdopleiding van Willem II teamgenoten die dankbaar gebruik maakten van de studiebegeleiding en de faciliteiten daarvoor op de club.

Voetbalmiljonairs

Bij zijn ouders die allebei als docent Duits werkten, stond studeren hoog in het vaandel: “Ze vonden voetbal leuk en aardig, maar nooit ten koste van mijn school. Slechts één procent van de voetballers kan zich zorgenvrij spelen. Met alle respect, maar bij Willem II zal ik nooit miljonair worden. Dat betekent dat je toch moet zorgen dat je een papiertje haalt.”

Discipline

Ook vanuit Willem II zelf werd gehamerd op diploma’s. Mattijs: “Je prestaties op het veld stonden altijd op nummer één, maar als je niet presteerde op school kreeg je dat óók te horen. Het één kan niet zonder het ander en het zegt ook veel over hoe je als mens in elkaar steekt. Als je je huiswerk niet maakt, kun je er dan vanuit gaan dat je je op het veld wel houdt aan de krachttrainingafspraken?”

Focus op voetbal

Na zijn behaalde vwo-diploma heeft Mattijs nog een half jaar rechten gestudeerd. “Net in die periode kwam ik bij het eerste elftal. We trainden twee keer per dag en dat viel tegelijk met mijn colleges. Dat was niet te doen. Ik heb wel nog een aantal cursussen gedaan, zoals voeding- en gezondheid. In het voetbal weet je immers nooit waar je volgend jaar speelt.”

Lees meer over het Maatschappelijk Partnerschap met de Eredivisie
Lees meer over Willem II

Eredivisie
* Alle bekendmakingen volgen uit de maandelijkse trekking. Lees meer over de winkans en het reglement op www.vriendenloterij.nl/winkans. Prijzenschema onder voorbehoud van wijzigingen.