De Zilverlijn van het Ouderenfonds

In 2015 ontving het Ouderenfonds een schenking van de VriendenLoterij voor het project de Zilverlijn. De Zilverlijn is een beldienst die ouderen een gezellig telefoongesprek biedt. Getrainde vrijwilligers bellen wekelijks ouderen die behoefte hebben aan een luisterend oor. Eén van die ouderen is mevrouw Veldmeijer.

"Een vriendin vroeg of ik het leuk zou vinden om me op te geven voor de Zilverlijn. Ik kom uit een gezin met 10 kinderen waarvan ik de enige ben die nog leeft. Ook zijn mijn vijf beste vriendinnen overleden. Dat krijg je als je ouder wordt", vertelt mevrouw Veldmeijer.

"Ik heb zelf ook steeds meer last van kwalen. Zo ben ik niet meer zo goed ter been, heb ik suikerziekte en is mijn zicht slecht. Ik zit veel thuis." Mevrouw Veldmeijer mist het contact met anderen. "Nu word ik elke maandagmorgen zo tussen 10 en 11 uur gebeld door de Zilverlijn. Elke keer was het een erg gezellig gesprek. Ik kijk uit naar de volgende maandag!"

Superpositief gevoel

De Zilverlijn is in maart 2015 van start gegaan. Op dit moment worden wekelijks zo’n 255 verschillende ouderen gebeld door 25 getrainde vrijwilligers. "Het geeft me een superpositief gevoel als ik een gesprek leuk afrond", zegt een vrijwilliger. Het Ouderenfonds biedt de belvrijwilligers een training aan. Ze leren hoe je een gesprek kunt aanpakken, hoe je een negatief gesprek kunt kantelen, maar ook dat het soms fijn is voor mensen om hun zorgen en eenzaamheid te kunnen uiten.

"Voor mij is een leuk gesprek als je echt een dialoog hebt. Ik vertel soms ook wat van mezelf in de gesprekken. Ik kan als 40-jarige ook wel wat advies gebruiken van iemand die een schat aan levenservaring heeft. Het is leuk om te horen hoe het vroeger ging. We kunnen leren van de wijsheid van ouderen."

Op dinsdag 2 februari maakt de VriendenLoterij tijdens het Goed Geld Gala bekend welke goede doelen en projecten dit jaar dankzij u en andere deelnemers een schenking ontvangen.

Lees meer over het Ouderenfonds
Lees meer over het Goed Geld Gala

Tekst: Marjolein Schipper