Geef het goede voorbeeld!

6 december 2017 - Je inzetten voor goede doelen en de maatschappij, dat vindt André Ooijer, PSV jeugdtrainer, niet meer dan logisch. “Qua normen en waarden zitten de jongens sowieso al goed bij PSV, waar mede dankzij de steun van de VriendenLoterij veel aandacht is voor maatschappelijke projecten.”

Al in zijn actieve jaren als voetballer voelde André zich sterk maatschappelijk betrokken. “Op jonge leeftijd – ik was 25 en 27 – heb ik mijn beide ouders verloren. Dan leer je de bodem van het leven wel kennen en dan weet je hoe belangrijk het is als er mensen voor je klaar staan en je helpen.”

Voorbeeldrol

Als trainer van Onder 19 bij PSV is hij dagelijks bezig met de ontwikkeling van jeugdspelers. “Ik probeer hen iets mee te geven over de voorbeeldrol die je als voetballer hebt. Of ik vertel over mijn ervaringen met goede doelen. Dan komt zeker de zin ter sprake over het besef dat het nooit vanzelfsprekend is om spieren te hebben die het ‘doen’.”

Tijdens een samenkomst van het Nederlands elftal in Noordwijk hield de toenmalige directeur van Spieren voor Spieren een bevlogen toespraak. André werd diep geraakt. Vooral door de zin ‘voor jullie is het vanzelfsprekend om jullie spieren in te zetten om te presteren, terwijl iemand met een spierziekte soms niet eens zijn bed uit kan komen’. Sindsdien is André ambassadeur van Spieren voor Spieren.

Extra dankbaar

André heeft het altijd fijn gevonden om met zijn bekendheid iets terug te kunnen doen. “Ik heb zelf ooit de New York marathon gerend voor Kika en samen met Jeroen Zoet meegedaan aan de Spierathlon. Met elke club waarvoor ik heb gespeeld, bezochten we in december ziekenhuizen en zieke kindjes. Dat zag ik nooit als een verplichting, maar als onderdeel van het leven. Ze maakten me extra dankbaar.”

André Ooijer

Lees meer over het Maatschappelijk Partnerschap met de Eredivisie
Lees meer over PSV