Extra donaties voor kwetsbare ouderen dankzij deelnemers VriendenLoterij

Amsterdam, 11 februari 2015 – Nederland telt ruim 1 miljoen eenzame ouderen waarvan een kwart maar eens in de twee weken iemand spreekt. Het Nationaal Ouderenfonds ontvangt een schenking van € 342.000,- van de VriendenLoterij voor het opzetten van een uitbeldienst die mensen met regelmaat een gezellig telefoongesprek biedt.

Met de bijdrage van de VriendenLoterij zet het Nationaal Ouderenfonds een callcenter op en traint en begeleidt het de vrijwilligers die dagelijks met de ouderen bellen. De bijdrage aan het Nationaal Ouderenfonds is een van de vele schenkingen die de VriendenLoterij vandaag bekendmaakte tijdens haar jaarlijkse Goed Geld Gala in Amsterdam.

Recordbedrag van 50,7 miljoen euro voor het goede doel

Op het Goed Geld Gala werd onthuld dat er in 2015 een recordbedrag van 50,7 miljoen euro gaat naar goede doelen, (sport)clubs en verenigingen in Nederland. En dat allemaal dankzij de 500.000 VriendenLoterij-deelnemers die iedere maand de helft van hun lot doneren aan het goede doel. Een vaste jaarlijkse bijdrage is er voor 47 gezondheids- en welzijnsfondsen, waaronder KWF Kankerbestrijding (ruim € 700.000,-) en Nationaal Fonds Kinderhulp (€ 1 miljoen). Extra projectschenkingen zijn er in 2015 voor hulp aan kwetsbare ouderen en veelbelovende gezondheidsonderzoeken.

Hulp voor ouderen: aandacht voor mondgezondheid en dementie

Naast de uitbeldienst van het Nationaal Ouderenfonds stelt de VriendenLoterij € 150.000,- beschikbaar voor het Ivoren Kruis om de mondgezondheid van kwetsbare ouderen in verpleeg- en verzorgingstehuizen te verbeteren. Ook steunt de VriendenLoterij Alzheimer Nederland met een schenking van € 500.000, zodat zij een digitaal platform kunnen realiseren waar mensen met dementie en hun omgeving terecht kunnen met vragen. Ook financiert Alzheimer Nederland met deze bijdrage tien innovatieve praktijkprojecten, waardoor mensen met dementie langer in hun vertrouwde thuisomgeving kunnen blijven wonen.

Extra schenkingen voor veelbelovende gezondheidsonderzoeken

Dankzij een extra bijdrage van € 514.800,- kunnen Pink Ribbon en de Maag Lever Darm Stichting ervoor zorgen dat mensen met de diagnose borst- of darmkanker direct getest worden op erfelijkheid. Hierdoor kan hun behandeling indien nodig worden aangepast en kan kanker bij naaste familieleden mogelijk worden voorkomen.

Het Reumafonds ontvangt een schenking van € 367.500,- om te onderzoeken of de nu gebruikelijke pijnlijke onderhuidse injecties bij kinderen met jeugdreuma vervangen kunnen worden. Pijnloze toediening van geneesmiddelen per micronaaldjes met de Stick2me in de huidoppervlakte is hiervoor mogelijk een oplossing.

Tot slot kan het Aids Fonds dankzij een schenking van € 325.000,- een online testwijzer lanceren. Deze testwijzer geeft (jong)volwassenen via een aantal eenvoudige vragen een advies op maat over of ze zich moeten laten testen op hiv en welke manier van testen het beste is.

Bekijk het overzicht van alle VriendenLoterij-schenkingen en de informatie over bovenstaande projecten