Longfonds

Elektrische neus spoort longziekte op

Amsterdam, 8 september 2015 - Even ‘blazen’ bij de arts en direct weten of je een longziekte hebt. Met de verbeterde e-nose, die longziekten ‘ruikt’, is dat dichterbij dan u denkt. Dankzij uw deelname kan het AMC Amsterdam - in samenwerking met het Longfonds - de e-nose testen op patiënten.

Nieuwe e-nose spoort longziekte op

Lucille Werner, Vriend van de VriendenLoterij, onthulde vandaag de e-nose. Ook probeerde Lucille zelf het apparaat uit. De e-nose wordt bij huisartsen en ziekenhuizen in heel Nederland getest onder 3.000 patiënten. Onderzoeker Rianne de Vries: "Ons doel is dat de e-nose in de toekomst beschikbaar is in de Nederlandse spreekkamers."

Eenvoudige diagnose

In Nederland hebben ruim één miljoen mensen een longziekte, zoals astma of COPD. Ruim honderdduizend kinderen hebben astma, onder kinderen de meest voorkomende chronische ziekte. De diagnose is vooral bij kinderen onder de zes jaar nauwelijks te bepalen.

Met de verbeterde e-nose kan  wordt dit waarschijnlijk eenvoudiger. Het apparaat analyseert de uitgeademde lucht en stelt vast of iemand een longziekte heeft. Ook kan de e-nose in de toekomst steeds beter vaststellen of een  behandeling aanslaat.

Test met nieuwe versie

Het AMC Amsterdam is erin geslaagd om een e-nose te ontwikkelen die het verschil ruikt iemand met en zonder longziekte. Na uitvoerige testen komt het AMC met een verbeterde versie. "Nu stelt het apparaat bij acht op de tien mensen de juiste diagnose", zegt De Vries. "Dat moet beter."

Baanbrekend voor patiënt

In de e-nose hoeft de patiënt alleen maar uit te ademen. Dat is eenvoudiger en minder belastend dan de  bestaande testen. Die zijn vaak inspannend, mensen worden benauwd. "Voor mensen met een longziekte is de e-nose baanbrekend", zegt Hendrien Witte van het Longfonds.

"Als je sneller de juiste diagnose stelt, krijgt een patiënt eerder de goede behandeling. De e-nose levert enorme winst op voor mensen met longziekten", aldus Witte.

Lees meer over het Longfonds
Lees meer over het extra project van het Longfonds