Stichting Het Vergeten Kind

Een nieuw begin voor Ruandson

In 2015 kon de VriendenLoterij dankzij haar deelnemers bijna een half miljoen euro schenken aan Stichting Het Vergeten Kind. In Nederland verblijven 33.000 kinderen van 0 tot 18 jaar in een opvangcentrum. Het Vergeten Kind zet zich in voor het verbeteren van het welzijn van deze kinderen. Kinderen zoals de 17-jarige Ruandson.

Ruandson: "Van thuis kan ik me nog herinneren dat mijn ouders altijd om de meest idiote dingen ruzie maakten. Bijvoorbeeld: over het foto’s maken op mijn verjaardag. Hup ruzie, hup verjaardag verknald. Toen ik negen was nam mijn moeder me mee naar Brazilië. Dat was heel spannend, maar ook vervelend. Ze sloeg me vaak zomaar en maakte me belachelijk in de ogen van mijn broers. 'Hoor nou, hij kan nog helemaal geen Portugees'.

Vaak verhuisd

Omdat ik heel erg heimwee had naar huis en naar mijn vader ben ik weer naar Nederland gegaan. Maar mijn vader had inmiddels een nieuwe vriendin. Die vriendin heeft een zoontje en daar heeft hij een betere band mee dan met mij. Dat heeft hij me ook gewoon gezegd. Ik moest ook helpen om mijn eigen kamer om te bouwen, zodat hij geschikt zou zijn voor mijn stiefbroertje. Mijn vader belt me eigenlijk alleen als hij wat van me nodig heeft.

Ik ben een heleboel heen en weer verhuisd tussen m’n vader en m’n moeder, die nu ook weer in Nederland woont. Op een gegeven moment zei m’n moeder toen we weer eens ruzie hadden: 'weet je wat, ga jij maar naar de crisisopvang.' Ik vond dat ook wel beter, ik moest thuis de hele tijd op m’n tenen lopen. Anders was er weer ruzie.

"Ik ga zoveel mogelijk uit het leven halen"

Ik heb eerst twee jaar in een groep gezeten, nu leer ik begeleid zelfstandig wonen. Ik zat vroeger op de havo, toen moest ik naar de mavo. Maar ik zit nu toch weer op de havo! Dat is goed. Ik wil eigenlijk arts worden maar dan heb ik nog wel een lange weg te gaan. Ik doe zoveel mogelijk mee aan alles van Het Vergeten Kind. Triple F bijvoorbeeld, een minivakantie met Fun, Food en Festival speciaal voor jongeren. Normale kinderen gaan met hun ouders op vakantie, dat hebben wij natuurlijk niet.

Ik vind het een geweldige afleiding. Ik doe ook heel veel nieuwe inzichten op en leer allemaal mensen kennen. Bekende mensen ook, Johnny de Mol, Angela Schijf, Babette van Veen. De afgelopen jaren moest ik de hele tijd m’n hoofd boven water houden. Nu ga ik zoveel mogelijk uit het leven halen."

Op dinsdag 2 februari maakt de VriendenLoterij tijdens het Goed Geld Gala bekend welke goede doelen en projecten dit jaar dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij een schenking ontvangen.

Tekst: Marjolein Schipper

Lees meer over Stichting Het Vergeten Kind
Lees meer over het Goed Geld Gala