Mondzorg voor ouderen van het Zilveren Kruis

Een gezonde mond voor ouderen

In 2015 financierde de VriendenLoterij het project (h)Oud de mond gezond; een initiatief van het Ivoren Kruis, de Nederlandse vereniging voor Mondgezondheid. (h)Oud de mond gezond traint vrijwillige tandartsen, mondhygiënisten en preventieassistenten op het gebied van mondzorg voor ouderen.

Deze vrijwilligers trainen op hun beurt zorgverleners in zorg- en verpleeghuizen met de in de Preventie Academie opgedane kennis.Silvia van Hagen, mondhygiënist bij Mondzorgpraktijk Verhagen in Lichtenvoorde is een van de vrijwilligers die zelf een cursus volgde en aansluitend training gaf aan verzorgenden van verpleeghuis Careaz in Lichtenvoorde.

Silvia: "Al mijn hele carrière werk ik aan het hebben en houden van een gezonde mond van mijn patiënten. Als patiënten uiteindelijk in een verpleeghuis komen, gaat de mondgezondheid zienderogen achteruit, met pijn en het niet meer kunnen genieten van eten en drinken als gevolg. Zorgverleners in verpleeghuizen zijn vaak onvoldoende op de hoogte van het belang van een gezonde mond. Ook weten zij onvoldoende hoe ze goede mondzorg aan hun bewoners kunnen bieden. De mond is dan ook een heel intiem onderdeel van ons lichaam.

Dankzij mijn ervaring en de opgedane kennis in het project (h)Oud de mond gezond kan ik zorgverleners in het verpleeghuis attenderen op het belang van een goede mondgezondheid. Ook kan ik ze handvatten bieden om de mondgezondheid zo goed mogelijk op peil te houden. Ik leer ze situaties herkennen en bied oplossingen hoe je hiermee kunt omgaan.

Positieve bijdrage kwaliteit van leven

Als je heel je leven gewend bent geweest goed voor je gebit te zorgen, maar dat door ouderdom simpelweg niet meer (goed) kunt, ben je in de laatste fase van je leven aangewezen op de hulp van derden. Nog maar al te vaak zien we dat hardwerkende zorgverleners in zorg- en verpleeghuizen met hart en ziel voor hun cliënten werken, maar daarbij de mond vergeten. Dat, terwijl een goede mondgezondheid zo positief bijdraagt aan de kwaliteit van leven.

Daar raak ik mijn 'cursisten' nog het meeste mee. Ik leg ze de relatie van een goede mondgezondheid en de kwaliteit van leven van hun cliënten uit. Zorgverleners kunnen bijdragen aan het feit dat ze hun bewoners pijnvrij kunnen laten eten en drinken. Dat je daarmee tegemoetkomt aan de vaak nog fijnste bezigheid van ouderen was een eyeopener voor velen.

Het mooie van dit project is dat ik mijn eigen kennis heb verreikt en die kennis mag doorgeven aan zorgverleners die dagelijks met cliënten werken die deze hulp hard nodig hebben. Er is nog een wereld te winnen, maar de lovende reacties van de verzorgenden geven ons de motivatie om door te gaan. Mondgezondheid is het zo waard om aan te werken."

Lees meer over het Ivoren Kruis
Lees meer over het Goed Geld Gala

Eredivisie
* Alle bekendmakingen volgen uit de maandelijkse trekking. Lees meer over de winkans en het reglement op www.vriendenloterij.nl/winkans. Prijzenschema onder voorbehoud van wijzigingen.