E-nose van het Longfonds

Een e-nose voor Henk

Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij ontving het Longfonds in 2015 € 0,5 miljoen voor het project de e-nose. Met de schenking kan het Longfonds deze elektronische neus, die longziekten kan opsporen in uitgeademde lucht, hopelijk zo snel mogelijk naar de spreekkamer brengen.

Zo’n acht jaar geleden werd bij de 77-jarige Henk COPD vastgesteld, een chronische longziekte. "Het zou heel goed kunnen dat ik al een aantal jaar met COPD rondliep, voordat de klachten echt ernstig werden en ik in het ziekenhuis belandde. Met de e-nose zou eerder duidelijk zijn geweest wat ik mankeerde. Dan was de behandeling vast veel eerder gestart."

Henk vervolgt: "Acht jaar geleden ging het flink mis: ik werd helemaal niet goed en was zo benauwd dat de waarnemend huisarts ’s nachts de ambulance belde. Ik raak niet gauw in paniek, maar ik was toen zo erg benauwd dat ik moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Ik kwam terecht op de longafdeling van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en had zuurstof nodig. Na onderzoeken bleek ik COPD te hebben. In mijn ogen blijven de klachten nu gelijk, hoewel andere mensen wel aan mij zien wanneer ik erger benauwd ben."

"Als eerder duidelijk was dat ik COPD had, had ik misschien wel langer zonder benauwdheid kunnen bewegen. De e-nose kan ervoor zorgen dat mensen veel eerder kunnen starten met longmedicijnen. Dan is de kans dat je minder snel achteruit gaat ook groter", vertelt Henk.

Op dinsdag 2 februari maakt de VriendenLoterij tijdens het Goed Geld Gala bekend welke goede doelen en projecten dit jaar dankzij u en andere deelnemers een schenking ontvangen.

Lees meer over het Longfonds